Τελευταία νέα

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ : ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ


                        ΕΡΩΤΗΣΗ

          ΠΡΟΣ : ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
     Θέμα  : Ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού

Κύριε Υπουργέ,
Τραγικές οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό που θεωρούνται «στυλοβάτες του ΕΣΥ», με το πρόσχημα της τρόϊκα, και της οικονομικής κρίσης, κάποιοι αφήνουν σκόπιμα το ΕΣΥ να αιμορραγεί, γιατί δεν θέλουν ή δε μπορούν να καταλάβουν τα αυτονόητα.
Αυτονόητο είναι ότι η επισκεψιμότητα του δημόσιου νοσοκομείου αυξήθηκε από το 2009 έως σήμερα, κατά τουλάχιστον 35%. Συγκεκριμένα στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός το 2010 δέχτηκε 77.490 επισκέψεις από πολίτες στα εξωτερικά ιατρεία, το 2011 οι επισκέψεις αυξήθηκαν στις 99.738, ενώ φέτος το διάστημα από Ιανουάριο έως Οκτώβριο έφτασαν τις 88.358 και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 105.000 στο τέλος του έτους. Την ίδια εικόνα σχετικά με την κίνηση στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων καταδεικνύουν και τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου 2012 της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής.
 Τα νοσοκομεία με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στο τμήμα εξωτερικών ιατρείων είναι τα: Παίδων «Αγλαϊα   Κυριακού» (32,51%), «Αλεξάνδρα» (50%), «Αμαλία Φλέμινγκ» (22,78%), ΚΑΤ (11,80%), «Γ. Γεννηματάς» (10,34%), και «Λαϊκό (9,73%).  Συνολικά το πρώτο εξάμηνο του 2012 επισκέφθηκαν τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων της Αθήνας 637.600 ασθενείς, έναντι 594.000 το αντίστοιχο διάστημα του 2011.
Σε αντίθεση με την αύξηση της επισκεψιμότητας από τους πολίτες στα νοσοκομεία, έχουμε την μείωση του νοσηλευτικού προσωπικού. Από το 2009 έως σήμερα αποχώρησαν από το ΕΣΥ περί τις 8.360 νοσηλευτές όλων των κατηγοριών εκπαίδευσης.
Η πλειοψηφία αποχωρήσεων  του νοσηλευτικού προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης θα επιτείνει το πρόβλημα το οποίο αναμένεται να οξυνθεί.
Η πολιτική η οποία ακολουθείται με το να ενισχυθούν κάποια κρίσιμα  νοσοκομεία από τις επικείμενες συγχωνεύσεις κλινικών  ή από κατάργηση μικρών μονάδων υγείας και τη μεταφορά του προσωπικού τους, δεν αποτελεί λύση του προβλήματος αλλά δυσχεραίνει  και υποβαθμίζει την ποιότητα στις υπηρεσίες υγείας.
Οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων και κλινικών έχουν γίνει χωρίς να βασίζονται σε επιδημιολογικές, περιβαλλοντικές, κοινωνικές μελέτες. Δυστυχώς οι νέοι οργανισμοί το μόνο που δείχνουν είναι η προχειρότητα με την οποία σχεδιάστηκαν , εφόσον δεν είναι λειτουργικοί και δεν συμβάλλουν στην προαγωγή της υγείας.


Ερωτάστε :
1.Τι  προτίθεστε να κάνετε με την ισχύουσα κατάσταση της υποστελέχωσης στα νοσοκομεία;
2. Πως θα καλυφθούν οι ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό;
3. Πως τα νοσοκομεία θα είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν την επερχόμενη όξυνση του προβλήματος;
4.Με ποιο τρόπο σκοπεύετε να αναβαθμίσετε την ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας;
5.Με ποιο τρόπο θα σταματήσει η αποδιοργάνωση που προκαλεί η προχειρότητα του υπουργείου στην         εύρυθμη λειτουργία του ΕΣΥ;

  Αθήνα 19/2/2013                                                               
Αρ. πρωτ. 7397                                    ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
    
                                                    ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ 
                  
                                                                ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ