Τελευταία νέα

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

« Κρατική μέριμνα για τα υψηλής αρχαιολογικής αξίας ευρήματα στην αρχαία ελληνική πόλη Ζεύγμα στη Νότια Τουρκία»

ΕΡΩΤΗΣΗ

                                          ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
                                                        ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Θέμα: « Κρατική μέριμνα για τα  υψηλής αρχαιολογικής αξίας ευρήματα  στην
               αρχαία ελληνική πόλη Ζεύγμα στη Νότια Τουρκία»

Κύριοι Υπουργοί,
ψηφιδωτά μεγάλης πολιτισμικής αξίας ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στην αρχαία ελληνική πόλη Ζεύγμα, στη νότια Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Η πόλη είναι των ελληνιστικών χρόνων και την ίδρυσε ο διάδοχος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Μακεδόνας στρατηγός Σέλευκος Νικάτωρ, περίπου το 300 π.Χ.Η πόλη Ζεύγμα είναι κατά 80% βυθισμένη, καθώς, κατακλύστηκε από τα νερά τεχνητής λίμνης, από το φράγμα Μπιρετσίκ. Τα αρχαιολογικά ευρήματα, που ανακαλύφθηκαν σε εξαιρετική κατάσταση, ανάγονται στον 2ο μ.Χ αιώνα, απεικονίζουν τις Μούσες και τον Ωκεανό. Στο ψηφιδωτό με τις Μούσες, το όνομα της καθεμιάς είναι γραμμένο στα ελληνικά και τις αναπαριστά σε πορτρέτα, κοσμούσε μεγάλο δωμάτιο στο σπίτι που οι αρχαιολόγοι έχουν ονομάσει «Οίκο των Μουσών», λόγω της ιδιαίτερης φινέτσας στα αρχιτεκτονικά στοιχεία και στον διάκοσμό του. Το δεύτερο ψηφιδωτό παριστά τον Ωκεανό και την Τιθύ. Μάλιστα, οι ειδικοί λένε ότι έχουν χρησιμοποιηθεί ειδικά κατασκευασμένες γυάλινες ψηφίδες. Το τρίτο είναι μικρότερων διαστάσεων και αναπαριστά νεαρό άνδρα.
Στη ξενάγηση που έκαναν οι αρχαιολόγοι παρουσιάζοντας τα ευρήματα στον τουρκικό Τύπο, τα ψηφιδωτά αναφέρονται «ρωμαϊκά». Σύμφωνα, με τη hurriyetdailynews, οι ανασκαφές, που έχουν ξεκινήσει από το 2007, αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα το 2015.
Ερωτάστε κ. Υπουργοί:
Έχουν γίνει διακρατικές ενέργειες για την προστασία και την περαιτέρω ανάδειξη των σπουδαίων αυτών αρχαιολογικών ευρημάτων των ελληνιστικών χρόνων, τα οποία αποτελούν παγκόσμια πολιτισμική κληρονομιά;
Αθήνα, 14.11.2014                                        
Αριθ.Πρωτοκ.

                        ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
                                                                         ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ


                                                                        ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου