Τελευταία νέα

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

« Χωρίς καμία προοπτική η κατάσταση για τους παραγωγούς ροδακίνου και οπωροκηπευτικών λόγω του ρωσικού εμπάργκο».


ΕΡΩΤΗΣΗ

             ΠΡΟΣ :  ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 
                            ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

 Θέμα: « Χωρίς καμία προοπτική η κατάσταση για τους παραγωγούς ροδακίνου  και οπωροκηπευτικών λόγω του  ρωσικού εμπάργκο».

Κύριε Υπουργέ,
όπως αναφέρει η έγκριτη εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», “απελπιστική” θα είναι από το 2015
 η κατάσταση για τους παραγωγούς επιτραπέζιου ροδάκινου της Μακεδονίας αν συνεχιστεί για δεύτερη χρονιά το ρωσικό εμπάργκο στα νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα κοινοτικής προέλευσης. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΄Ενωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), φέτος το πρόβλημα των παραγωγών νωπού επιτραπέζιου ροδάκινου δεν ήταν τόσο το εμπάργκο, όσο η δύσκολη κατάσταση σε Ρωσία και Ουκρανία, συνεπεία της υποτίμησης του ρουβλιού και της έντασης στην Κριμαία. Όταν το εμπάργκο άρχισε, στις 7 Αυγούστου, είχε ήδη διατεθεί, έστω σε κακή τιμή, το 80% της παραγωγής επιτραπέζιου ροδάκινου. Στην πραγματικότητα, το ρωσικό εμπάργκο έδωσε τη δυνατότητα να επιταχυνθούν τα μέτρα (π.χ., κοινωνικής διάθεσης των αδιάθετων ποσοτήτων) και η οικονομική ενίσχυση της ΕΕ προς τους παραγωγούς (σ.σ. που είχαν πληγεί από τι κακές τιμές). Ανεπηρέαστες από το εμπάργκο παραμένουν οι κονσερβοποιίες και οι χυμοποιίες, καθώς και οι παραγωγοί συμπύρηνου ροδάκινου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή κονσέρβας και χυμών (η συνολική παραγωγή του οποίου ανέρχεται σε 450.000 τόνους). Κι αυτό διότι τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν επηρεάζονται από τις ρωσικές κυρώσεις.
Αν υπάρξουν περαιτέρω αρνητικές εξελίξεις, η προοπτική για τη νέα χρονιά δεν θα είναι τόσο για τις ελληνικές κομπόστες, οι εξαγωγές των οποίων προς τη Ρωσία μειώθηκαν από 20.000-25.000 τόνους σε 7.000 τόνους μετά το 2008, λόγω των απεργιών στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και της εισόδου των Κινέζων στη ρωσική αγορά (οι οποίοι έφτασαν να εξάγουν 15.000 τόνους από …μηδέν τόνους).
Ερωτάστε κύριοι Υπουργοί :
1) Γνωρίζετε ότι αν το εμπάργκο συνεχιστεί και το 2015, τότε πράγματι η ζημία θα είναι απελπιστική τόσο για τους ίδιους τους παραγωγούς επιτραπέζιου ροδάκινου (του οποίου η συνολική παραγωγή ανέρχεται σε 250.000 τόνους, μαζί με τα νεκταρίνια), όσο και για τα επαγγέλματα-“δορυφόρους” της συγκεκριμένης καλλιέργειας; Εάν ναι, πως προτίθεσθε να αντιμετωπίσετε το θέμα αυτό;
2) Τι προτίθεσθε να πράξετε για  τους χυμούς, καθώς το 1/3 του χυμού ροδάκινου απορροφάται σήμερα στην αγορά της Ρωσίας;
Αθήνα 20/11/2014                                                                
Αριθ. Πρωτοκ. 4785                                                               ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
    ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ 
               

                  ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου