Τελευταία νέα

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Ερώτηση με Θέμα : « Έρευνα της δικαιοσύνης για τα τεράστια κέρδη των καρτέλ, από υπερτιμολογήσεις αναλώσιμων υλικών τεχνητού νεφρού των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης ».


ΠΡΟΣ :  ΥΠΟΥΡΓΟ  ΥΓΕΙΑΣ

Θέμα : « Έρευνα της δικαιοσύνης για τα τεράστια κέρδη των καρτέλ, από υπερτιμολογήσεις αναλώσιμων  υλικών τεχνητού νεφρού των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης ».


Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», ο Εισαγγελέας διαφθοράς  Θεσσαλονίκης παρήγγειλε  στην επιχειρησιακή διεύθυνση του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση, ελέγχοντας μία προς μία όλες τις προμήθειες φίλτρων αιμοκάθαρσης σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης από το 2005 μέχρι φέτος.
Η έρευνα στρέφεται κυρίως σε εταιρείες που προμηθεύουν τα συγκεκριμένα υλικά, επεκτείνεται σε γιατρούς, αγγίζει όμως τόσο την επιτροπή ανταγωνισμού όσο και το ίδιο το υπουργείο Υγείας, καθώς στην καταγγελία τονίζεται ότι οι συγκεκριμένοι φορείς έχουν ενημερωθεί επανειλημμένως για “εναρμόνιση τιμών” στους διαγωνισμούς που συμμετέχουν και τη δημιουργία καρτέλ στο συγκεκριμένο αντικείμενο προμηθειών, χωρίς να έχουν αντιδράσει. Αναφέρεται δε ότι από  καταγγελία που έλαβε ο κ. Εισαγγελέας και η οποία προέρχεται από στελέχη του χώρου της υγείας στη Θεσσαλονίκη, υποστηρίζεται ότι σε όλους τους διαγωνισμούς προμηθειών φίλτρων αιμοκάθαρσης οι τιμές των διαγωνιζομένων εταιρειών είναι οι ίδιες. Επίσης, οι συγκεκριμένες τιμές υπερβαίνουν κατά πολύ τις ευρωπαϊκές, οδηγώντας σε εταιρείες και μεσάζοντες να απομυζούν τεράστια κέρδη από τους προϋπολογισμούς των νοσοκομειακών ιδρυμάτων.
Σύμφωνα με την καταγγελία, τα φίλτρα αιμοκάθαρσης στα ελληνικά νοσοκομεία πωλούνται σε τιμές που κυμαίνονται από 23 έως 30 ευρώ, όταν την περίοδο αυτή στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν υπερβαίνουν τα 15 ευρώ. Παλιότερα δε, οι τιμές τους είχαν εκτοξευτεί στα 50 ευρώ το ένα, παρότι το κόστος παρασκευής των υλικών αυτών υπολογίζεται ότι μετά βίας να ξεπερνούσε το 1 ευρώ!!
Ο κ.Εισαγγελέας, ζητά να εξεταστεί εάν έχουν τελεστεί τα αδικήματα της απιστίας σε βάρος του δημοσίου από την πλευρά των ιδρυμάτων, αλλά και τα αδικήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας και το ενδεχόμενο να έχει τελεστεί το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις. Δεν αποκλείεται παράλληλα να γίνουν έρευνες σε τραπεζικούς λογαριασμούς συγκεκριμένων προσώπων, καθώς οι καταγγέλλουσες πηγές ανέφεραν ότι υποστηρίζουν πως από τις συγκεκριμένες προμήθειες μέλη νοσοκομείων “εισπράττουν ποσοστά”.
Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάστε κύριε Υπουργέ :

1) Έχετε ενημερωθεί από τον προκάτοχό σας υπουργό για την όλη κατάσταση που επικρατεί στον ευαίσθητο χώρο των προμηθειών των συγκεκριμένων υλικών, όχι μόνο στα νοσοκομεία τη συμπρωτεύουσας αλλά και στα υπόλοιπα ιδρύματα της χώρας; Εάν ναι, θα διαταχθεί άμεσα, παράλληλη έρευνα και από το Σ.Ε.Υ.Π, ώστε να ελεγχθεί η παραβίαση των όρων του ανταγωνισμού, η δημιουργία καρτέλ και η τυχόν εμπλοκή στελεχών της δημόσιας υγείας στις σκανδαλώδεις προμήθειες φίλτρων αιμοκάθαρσης ;
2) Έχετε τη πολιτική βούληση να ερευνήσετε με ποια άλλα αναλώσιμα υλικά του τεχνητού νεφρού δραστηριοποιήθηκε όλα αυτά τα χρόνια το « καρτέλ», με τεράστια κέρδη από υπερτιμολογήσεις για δεκαετίες, με την ύποπτη ανοχή  εμπλεκόμενων παραγόντων της δημόσιας υγείας ;



Αθήνα 17/7/2014
Αριθ. πρωτ. 1200
                            
                                                            ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ


                                                                 ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ   




                                                             ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου