Τελευταία νέα

Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

« Απαράδεκτες οι συνθήκες λειτουργίας των εργαστηρίων του ΕΣΥ »

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:     ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
 Θέμα: «  Απαράδεκτες οι συνθήκες λειτουργίας των εργαστηρίων του ΕΣΥ »

Κύριε Υπουργέ,
δημοσιεύματα αναφέρονται  στα σοβαρά προβλήματα που αφορούν  τη λειτουργία των Παθολογοανατομικών Εργαστηρίων στα Δημόσια νοσοκομεία, όπως  στις απαράδεκτες συνθήκες λειτουργίας, στις καθυστερήσεις στα αποτελέσματα των εξετάσεων, στις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού,  με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται σημαντικά το έργο τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στα ογκολογικά νοσοκομεία τα αποτελέσματα των εξετάσεων καθυστερούν πάνω από ένα μήνα, γεγονός που μπορεί να έχει δυσμενή επίπτωση στη θεραπεία του ασθενή.  Επίσης διαπιστώθηκαν απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, σε χώρους που δεν πληρούν τις απαιτούμενες κατ' ελάχιστον προδιαγραφές που έχουν ορισθεί διεθνώς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Παθολογοανατομικό Εργαστήριο του Αγίου Σάββα, τρεις γιατροί μέσα σε ένα μήνα έκαναν 1.750 ιστολογικές διαγνώσεις, όταν σύμφωνα με τις προδιαγραφές, το ασφαλές όριο διαγνώσεων θεωρούνται τα 1.100 παρασκευάσματα το χρόνο, για κάθε γιατρό.
Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, λόγω της αποχώρησης σημαντικού αριθμού γιατρών, με συνταξιοδότηση και μη κάλυψης των θέσεων τους ενώ η λίστα αναμονής για ειδικότητα είναι μηδενική.

Ερωτάστε :
1. Σκοπεύετε να στελεχώσετε  άμεσα τα Παθολογοανατομικά  Εργαστήρια της χώρας και να δημιουργήσετε  όλες τις προϋποθέσεις για την εύρυθμη λειτουργία τους; Αν ναι με ποιους τρόπους θα επιτευχθεί η αναδιάρθρωσή τους;
2. Θέλουμε να γνωρίζουμε αν στην προσπάθεια αναδιάρθωσης του υπάρχοντος παλαιωμένου συστήματος υγείας, εξορθολογίζοντας δαπάνες, κοστολογώντας και τιμολογώντας εξετάσεις, διαγνωστικούς και προβλεπτικούς δείκτες, ζητήσατε  τις επίσημες θέσεις των αρμοδίων στη διάγνωση, τη σταδιοποίηση και μέσα από ειδικούς δείκτες πρόβλεψη της επιβαλλόμενης σύγχρονης, ιδιαίτερα της στοχευμένης θεραπείας;

Αθήνα,  6 - 11 - 2014                         
Αρ. πρωτ.                                                 
                                                                                 OΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

                                                    ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ



                                                                                      ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου