Τελευταία νέα

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

« Προς κατάργηση οι προνοιακές παροχές, το ΕΚΑΣ και οι αναπηρικές συντάξεις με «δούρειο ίππο» το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα»

ΕΡΩΤΗΣΗ


        ΠΡΟΣ :    ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Θέμα : « Προς κατάργηση οι προνοιακές παροχές, το ΕΚΑΣ και οι αναπηρικές συντάξεις με «δούρειο ίππο» το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα»

Κύριε Υπουργέ,
με βάση το κατατεθέν προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού του 2015, η δραστική μείωση των κοινωνικών παροχών  και των δημοσίων επενδύσεων που αναφέρονται οι  πομπώδεις εξαγγελίες της κυβέρνησης  για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, όπως αναφέρει και το «ΠΑΡΟΝ» (12/10/14),:  «τσεκούρι» στα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα, συμπεριλαμβανομένων του ΕΚΑΣ και των αναπηρικών συντάξεων, δρομολογεί η απαίτηση των δανειστών για πλήρη ανακατανομή των κονδυλίων από το 2015, που θα επέλθει με τον πλήρη διαχωρισμό των επιδομάτων από την κοινωνική ασφάλιση, καθώς επίσης και για συνέχιση της καταβολής του ΕΚΑΣ και το 2015.
Ωστόσο η «τρόικα» συνδέει τη συγκεκριμένη καταβολή με την πλήρη εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, που όπως φαίνεται, θα αποτελέσει την «κερκόπορτα» για την κατάργηση μιας σειράς επιδομάτων που σήμερα λαμβάνουν χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι, αλλά και κατηγορίες πρώην εργαζομένων που λαμβάνουν κάποιο κοινωνικό επίδομα (λόγω επαγγελματικής ασθένειας) ή αναπηρική σύνταξη». Ειδικότερα στο θέμα του ΕΚΑΣ και προκειμένου η κυβέρνηση να αποφύγει, τουλάχιστον προεκλογικά, να προκαλέσει νέα δυσαρέσκεια στους χαμηλοσυνταξιούχους, μελετά εναλλακτικά την αντικατάστασή του από ένα αντίστοιχο επίδομα, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα Συνταξιούχων. Με δεδομένο ότι σήμερα όσοι λαμβάνουν σύνταξη (γήρατος, θανάτου ή αναπηρίας) μέχρι 500 ευρώ υπολογίζονται περίπου στο ένα εκατομμύριο, το υπουργείο θεωρεί ότι οι δικαιούχοι του νέου επιδόματος θα είναι τουλάχιστον οι μισοί, καθώς δεν θα πρέπει να έχουν οποιοδήποτε εισόδημα από άλλες πηγές.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δοθεί και στους δανειστές, ενώ για το 2014 το ΕΚΑΣ καταβάλλεται μόνο σε όσους έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους, στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου, ήδη, έχουν εκταμιευθεί για την καταβολή του στους συνταξιούχους, πλην Δημοσίου, 570 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 110,47% του αρχικού στόχου (516 εκατ. ευρώ).
Τα ίδια τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας φανερώνουν πως οι συνταξιούχοι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων είναι λίγοι και πως το μηνιαίο εισόδημά τους τούς κατατάσσει οπουδήποτε αλλού εκτός από τους «προνομιούχους»: 48.729 συνταξιούχοι λαμβάνουν και προνοιακό επίδομα μέσου ύψους 370 ευρώ τον μήνα. Από αυτούς, οι 22.590 είναι συνταξιούχοι αναπηρίας, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων (21.644) παίρνει σύνταξη που ξεκινάει από 300 ευρώ. Οι δικαιούχοι μόνο προνοιακών επιδομάτων ανέρχονται στους 115.377 και προσπαθούν να επιβιώσουν με μόλις 322,50 ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο» !

Ερωτάστε κύριε Υπουργέ :
1) Τι απαντάτε στο γεγονός, με ότι αυτό σημαίνει, ότι οι απολαβές που θα έχουν από το 2015 οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, θα αφαιρούνται ή θα συμψηφίζονται από τις παροχές των επιδομάτων που ήδη λαμβάνουν ;

2) Συμφωνείτε με την διαπίστωση ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι η δραματική συρρίκνωση του αριθμού των δικαιούχων με ό,τι αυτό σημαίνει γι αυτούς , όταν ακόμα χειρότερες διαγράφονται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων και των αναπηρικών συντάξεων;

3)  Είναι ή δεν είναι παράλογο το ισχύον σύμφωνα με τον νέο κανονισμό του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης,  ότι αν τη στιγμή του ατυχήματος ή της επαγγελματικής ασθένειας δεν έχει θεμελιωθεί δικαίωμα στη σύνταξη (δηλαδή οι 4.500 μέρες ασφάλισης ή 1.500 μέρες ασφάλισης, από τις οποίες οι τελευταίες 600 την τελευταία πενταετία), τότε στον ανίκανο προς εργασία ασφαλισμένο δεν αποδίδεται καμία αναπηρική σύνταξη, αλλά  αντ΄ αυτής, του «επιστρέφονται» οι εισφορές και μάλιστα μόνο οι δικές του και όχι του εργοδότη;

 Αθήνα  17/10/2014
                                                                                 ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

                                                                                      ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ  
                  
                                                                                     ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου