Τελευταία νέα

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

« Γολγοθάς για τους ρευματοπαθείς η θεραπεία τους »

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ:   ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ  

Θέμα:         «  Γολγοθάς για τους ρευματοπαθείς η θεραπεία τους »

Κύριε Υπουργέ,
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη θεραπευτική τους αγωγή οι ρευματοπαθείς,  σε συσχετισμό και με την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, δημιουργούν συνθήκες δραματικές. Παρά την σοβαρότητα των παθήσεων αυτών και των κοινωνικό-οικονομικών τους επιπτώσεων σπανίως τους δίδεται προτεραιότητα. Επιπλέον, οι υπηρεσίες παροχής υγείας και κοινωνικής στήριξης για άτομα με ρευματικές παθήσεις έχουν σοβαρές ελλείψεις και αυτό αποτελεί απαράδεκτη διάκριση. Η πρόσβαση σε ικανοποιητικές παροχές υγείας και κοινωνικής στήριξης, δεν πρέπει να εξαρτάται από τον τόπο διαμονής ή τις οικονομικές δυνατότητες του ατόμου και θα πρέπει να είναι ομοιόμορφες σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, χιλιάδες ασθενείς δεν έχουν πρόσβαση ειδικά σε σύγχρονα φάρμακα όπως είναι οι βιολογικοί παράγοντες καθώς είτε είναι ανασφάλιστοι, είτε δεν μπορούν να βρουν σε κοντινό τους φαρμακείο το σκεύασμα που ανήκει στην κατηγορία των λεγομένων ακριβών φαρμάκων (λίστα 3816). Οι ασθενείς υποχρεώνονται να πληρώνουν πλέον σχεδόν το 1/3 του κόστους για τη θεραπεία τους, από την τσέπη τους. Απ’ την άλλη παρότι δόθηκε η δυνατότητα και στα φαρμακεία της γειτονιάς να διαθέτουν τα ακριβά φάρμακα, τα φαρμακεία ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές δεν μπορούν να τα προμηθευτούν λόγο υψηλού κόστους. Συνέπεια είναι όμως οι ασθενείς να καθυστερούν τη λήψη της θεραπείας τους και να επιβαρύνεται δραματικά η υγεία τους.
Η Πολιτεία αντί να διευκολύνει την πρόσβαση στις θεραπείες δεδομένου ότι μακροπρόθεσμα το σύστημα υγεία θα εξοικονομήσει πόρους, αυξάνει και τη συμμετοχή για την αγορά των φαρμάκων στα συνοδά νοσήματα καθώς ένας ρευματοπαθής στην πορεία της ζωής του εμφανίζει και άλλες ασθένειες όπως πίεση, χοληστερίνη, οστεοπόρωση. Η δε περιβόητη ασφαλιστική τιμή, η οποία εφαρμόζεται αυξάνει τη συμμετοχή του ασθενούς εφόσον η κοινωνική ασφάλιση αποζημιώνει το φθηνότερο φάρμακο της κάθε κατηγορίας και βέβαια όσοι θέλουν να πάρουν τα φάρμακα που για εκείνους είναι αποτελεσματικά, πληρώνουν πάλι τη διαφορά. Ο ασθενής καταλήγει να πληρώνει μηνιαίως από την τσέπη του περί τα 74 ευρώ δηλαδή 888 ευρώ το χρόνο χωρίς να υπολογίζεται τι χρειάζεται κάποιος για την προσωπική του φροντίδα δεδομένου ότι οι ρευματοπάθειες είναι συνήθως εκφυλιστικές και προκαλούν σοβαρές αλλοιώσεις στα άκρα.
Θα θέλαμε να τονίσουμε επίσης, ότι πολλοί ασθενείς όταν έχουν τα πρώτα συμπτώματα δεν μπορούν να έχουν την κατάλληλη ενημέρωση από το σύστημα υγείας με συνέπεια να πηγαίνουν σε λανθασμένη ειδικότητα. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το 48% των ασθενών αντί να πάει σε ρευματολόγο πηγαίνει σε ορθοπεδικό.
Πιστεύουμε ότι η Πολιτεία πρέπει να παρέχει υψηλής ποιότητας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προς τους πολίτες της και να διασφαλίζει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των ιατρικών παρεμβάσεων.
Ερωτάστε :
1. Με ποιους τρόπους σκοπεύετε να διευκολύνετε την πρόσβαση των ρευματοπαθών στις θεραπείες ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής ή των οικονομικών δυνατοτήτων του ατόμου που πάσχει, ώστε να υπάρχει προσβασιμότητα σε όλη τη χώρα;
2. Γιατί ενώ οι πάσχοντες από ρευματικά νοσήματα δεν πλήρωναν  καμία συμμετοχή, προ κρίσης, λίγο μετά το μνημόνιο η συμμετοχή για τα συνοδά νοσήματα ορίστηκε στο 10% ενώ σήμερα έχει εκτοξευθεί στο 25%;
3. Με ποιους τρόπους θα επιτύχετε σωστή και έγκαιρη ενημέρωση μέσα από το σύστημα υγείας, ώστε οι ασθενείς με τα πρώτα συμπτώματα να μην πηγαίνουν σε λάθος ειδικότητα χάνοντας πολύτιμο χρόνο, με σκοπό να  προληφθούν τα μόνιμα εκφυλιστικά συμπτώματα με αλλοιώσεις στο μυοσκελετικό σύστημα;


Αθήνα,  22 - 10 - 2014                                   
Αρ. πρωτ.                                                 


                                                                                 OΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ


                                                    ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ




                                                                                      ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου