Τελευταία νέα

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Ερώτηση με Θέμα : « Η ίδρυση Χρηματιστηρίου εμπορευμάτων μπούμεραγκ ή ευκαιρία ;»

ΕΡΩΤΗΣΗ

            Θέμα : « Η  ίδρυση Χρηματιστηρίου εμπορευμάτων  μπούμεραγκ ή ευκαιρία ;»

               ΠΡΟΣ :  ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
                              ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤIΚΟΤΗΤΑΣ
                              ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Κύριοι Υπουργοί,
στο πλαίσιο της διεύρυνσης των επενδυτικών επιλογών της αγροτικής παραγωγής, το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Πειραιά σχεδιάζουν τη δημιουργία χρηματιστηρίου εμπορευμάτων στην πόλη του Πειραιά. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση που έχει ήδη κατατεθεί αφορά το ελαιόλαδο, ως πρώτο προϊόν επί του οποίου θα υπογράφονται συμβάσεις.
Σήμερα η αγορά των εμπορευμάτων και των εξαρτωμένων συμβολαίων ανέρχεται στα ύψη παγκοσμίως, ίσως όλη αυτή η δραστηριότητα να μην αντιπροσωπεύει πάντα την ανταλλαγή των φυσικών εμπορευμάτων για τελική χρήση. Τα συμβόλαια μάλιστα «options» και «futures», έχουν παρομοιαστεί με στοιχήματα και αντιστοιχούν σε μεγαλύτερη αξία από το φυσικό όγκο των εμπορευμάτων.  Στην ουσία πρόκειται για μια κερδοσκοπική διαδικασία παρόμοια με αυτή που συνέβη στην Ελλάδα το 1999 όπου οι επενδυτές δεν επένδυαν για να αποκομίσουν κέρδη από τα μερίσματα αλλά μόνο από την άνοδο της τιμής της μετοχής.
Πέραν λοιπόν από την ασφάλιση του προϊόντος και την διασφάλιση των συναλλαγών, ένα χρηματιστήριο πρέπει να είναι εξοπλισμένο με αποτελεσματικό νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο αλλά και αντίστοιχα όργανα επιβολής κυρώσεων.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, ερωτάσθε κύριοι Υπουργοί :
1) Έχετε υπολογίσει την παράμετρο ότι για την δημιουργία ενός χρηματιστηρίου εμπορευμάτων στην χώρα μας θα πρέπει να μελετηθούν οι παράγοντες επιτυχίας ή τυχόν αποτυχίας του εγχειρήματος ;

2) Υπάρχει σχέδιο αποτροπής των κινδύνων που ελλοχεύουν, όπως είναι: η έλλειψη σχετικής κουλτούρας και εκπαίδευσης κυρίως από την πλευρά των παραγωγών-πωλητών,εμπόδια νομοθετικά ή δασμολογικά, έλλειψη στήριξης από το χρηματοπιστωτικό σύστημα του κράτους, αγροτική παραγωγή ποιοτικά πολυκερματισμένη , υψηλή φορολόγηση των συναλλαγών από το κράτος, οι κερδοσκόποι και η ρηχή αγορά;

3) Σχεδιάζετε την δημιουργία υποδομών αντίστοιχων με το συνεγγυητικό και το επικουρικό
    Κεφάλαιο του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων από περιπτώσεις κακόβουλων πρακτικών;

Αθήνα 30/1/2014
Αριθ. Πρωτοκ. 5836                                                            
ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
       ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ 

                  

                  ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου