Τελευταία νέα

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ Θέμα : « Άδικη μεταχείριση μηχανικών που δεν ασκούν το επάγγελμά τους από το ΤΣΜΕΔΕ ».


ΕΡΩΤΗΣΗ


                 ΠΡΟΣ :ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Θέμα : « Άδικη μεταχείριση μηχανικών που δεν ασκούν το επάγγελμά τους από το ΤΣΜΕΔΕ ».

Κύριε Υπουργέ,
 Σας αναφέρουμε χαρακτηριστικό παράδειγμα μηχανολόγου μηχανικού που  από το 1992, δεν έχει εργαστεί ποτέ ως μηχανικός και δεν έχει κάνει ποτέ έναρξη στην εφορία.(Οι μηχανικοί μόλις πάρουν το πτυχίο τους δίνουν εξετάσεις στο τεχνικό επιμελητήριο για να πάρουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Από τότε, είναι αυτόματα ασφαλισμένοι στο ΤΣΜΕΔΕ είτε δουλεύουν είτε όχι)
Η εν λόγω μηχανικός, μεχρι το 1999 πλήρωνε τις εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ παρόλο που δεν  ασκούσε το επάγγελμα. Απο το 1999 μέχρι το 2010 δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να πληρώνει εισφορές, ενώ όλο αυτό το διάστημα ζητούσε από το ΤΣΜΕΔΕ Θεσσαλονίκης διαγραφή (ώστε να μην αυξάνεται το χρέος) και της απαντούσαν ότι αυτό δεν γίνεται, έλεγαν δε ότι δεν χρειάζεται να διαγραφεί κάποιος αφού οι οφειλές δεν γίνονται απαιτητές.
Το ΤΣΜΕΔΕ δεν έχει μηχανισμό είσπραξής σύμφωνα με τον νόμο που ισχύει από το 1947. Για να διαγραφεί κάποιος από το ΤΣΜΕΔΕ πρέπει πρώτα να τον διαγράψει το Τεχνικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ).
Την δεκαετία αυτή, το ΤΕΕ δεν έκανε καθόλου διαγραφές, παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις Συμπερασματικά είτε κάποιος εργάζεται ως μηχανικός είτε όχι, πρέπει να πληρώνει εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ και συνδρομή στο ΤΕΕ.
Το Δεκέμβριο του 2010 έκανε αίτηση διαγραφής από το ΤΕΕ και το 2012 έγινε δεκτή (λόγω κρίσης τότε άρχισαν να διαγράφουν μηχανικούς). Από το 2009 και μετά μεγάλος αριθμός μηχανικών ζητά διαγραφή από το ΤΕΕ και το ΤΣΜΕΔΕ.
Βέβαια η εν λόγω μηχανικός παρόλο που δεν εργάστηκε ποτέ σαν μηχανικός, δεν της έγινε  αναδρομική διαγραφή από το 1999 με αποτέλεσμα το χρέος από το 1999 έως το 2011 που έγινε η διαγραφή να υφίσταται και δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο .
Ερωτάστε κύριε Υπουργέ:
Με ποιο τρόπο προτίθεσθε να επιλύσετε το πρόβλημα αυτό που απασχολεί  μηχανικούς που δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να είναι μέλη του ΤΕΕ , αλλά να μπορούν να κάνουν διακοπή από το ΤΣΜΕΔΕ  όταν δεν εργάζονται και δεν ασκούν το επάγγελμα; 

Αθήνα 3/9/2013                   
Αρ.πρωτ. 1255                                                                        ΟΙ  ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ   ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

           ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ
                   

                         ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου