Τελευταία νέα

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Ερώτηση με Θέμα: « Προβλήματα με τη μεταφορά μαθητών στα σχολεία της Αχαΐας »

                                                                     ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:    ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
                ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Θέμα:    «  Προβλήματα  με τη μεταφορά   μαθητών  στα σχολεία της Αχαΐας  »
Κύριοι Υπουργοί,
Τα σχολεία ξεκίνησαν για μια ακόμη χρονιά χωρίς η Πολιτεία να έχει εξασφαλίσει τη φυσική παρουσία των μαθητών στην τάξη. Απαράδεκτη  παραμένει η κατάσταση που επικρατεί στο νομό Αχαΐας, από την μη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία τους, ενώ απ’ την άλλη ενεργοποιείται ο διοικητικός μηχανισμός και  καταρτίζονται ωρολόγια προγράμματα αναπλήρωσης, αποστέλλονται οι σχετικοί νόμοι και διατάξεις σε γονείς και μαθητές, σα να λειτουργούν τα σχολεία κανονικά. 
 Όποιος μαθητής μπορεί να φτάσει στην πόρτα του σχολείου καλώς, ενώ για τους υπόλοιπους υπάρχει το απουσιολόγιο και τελικά η μαθητική διαρροή. Έτσι σιωπηλά και άτυπα οδηγούνται  στον  εκβιασμό οι  μαθητές  μέσω του απουσιολογίου και οι γονείς στην αποδοχή του νέου δεδομένου: Ή φέρνουν τα παιδιά τους στο σχολείο ή τα παιδιά τους χάνουν την τάξη. Οι γονείς, όσοι και για όσο αντέχουν, αναγκάζονται να υποκύψουν, και τα παιδιά έρχονται στο σχολείο με ωτοστόπ, καβάλα σε μηχανάκια, καρότσες αγροτικών αυτοκινήτων ή ακόμα και περπατώντας.
Που είναι το κοινωνικό Κράτος;   Έστω κι ένας μαθητής θέλει να πάει σχολείο και δε μπορεί  τότε εμφανώς η Πολιτεία δεν κάνει το καθήκον της, προκαλεί αρρυθμία στη λειτουργία του Δημόσιου Σχολείου. Η ουσιαστική κατάργηση της δωρεάν μεταφοράς μέσω της μη εγκαίρου σύναψης ή οριστικής πλέον κατάργησης  συμβάσεων με τους μεταφορείς των μαθητών  από και προς το σχολείο αποτελεί μια ξεκάθαρη μεθόδευση, που σα στόχο έχει τη δημιουργία ενός ακόμα ταξικού φραγμού που θα πετάξει σε πρώτη φάση εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας τα παιδιά των φτωχότερων οικογενειών που δε θα μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος μεταφοράς. Είναι απόρροια της πολιτικής του μνημονίου και των εκφραστών της, που ονομάζει τη συρρίκνωση του Δημόσιου σχολείου δημοσιονομική εξυγίανση, την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους περικοπή δημόσιων δαπανών, βαφτίζει τις δαπάνες για τους πολίτες σπατάλες και την επιχορήγηση των τραπεζών σχέδιο διάσωσης της χώρας. Έτσι δεν περισσεύουν λεφτά για τη μεταφορά των μαθητών και τίθεται ανοιχτά ο εκβιασμός στους γονείς: «ή αναλαμβάνετε εσείς τη μεταφορά ή δεν πάνε τα παιδιά σας σχολείο». Όμως η δωρεάν μεταφορά των παιδιών μας από και προς το σχολείο δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη.
Ερωτάστε :
1. Σκοπεύετε να δώσετε άμεσα λύση στο πρόβλημα ή θα περάσει με υποσχέσεις η σχολική χρονιά;
2. Τι θα γίνει με τις απουσίες των παιδιών που δε θα μπορέσουν να φτάσουν εγκαίρως στην πόρτα του σχολείου;
3. Τι θα γίνει με την αναπλήρωση της χαμένης ύλης σε όσους μαθητές δε μπορέσουν να φτάσουν εγκαίρως στην πόρτα του σχολείου;
4. Ποιος από εσάς αναλαμβάνει την ευθύνη της μεταφοράς των μαθητών με τρόπους μη ασφαλείς (ωτοστόπ, δίκυκλα, καρότσες αγροτικών κ.λ.π.) και την ευθύνη σε ενδεχόμενο ατύχημα;



Αθήνα    7 - 10 - 2013                        
Αρ. πρωτ.       2457                                  ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ  



                                                                    ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ


 



                                                                     ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου