Τελευταία νέα

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ Θέμα : « Ευθύνες της διοίκησης του ΙΚΑ για το «αλαλούμ » και την ταλαιπωρία των συνταξιούχων

ΕΡΩΤΗΣΗ


             ΠΡΟΣ :  YΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ


Θέμα : « Ευθύνες της διοίκησης του ΙΚΑ για το «αλαλούμ » και την ταλαιπωρία των
               συνταξιούχων .


Κύριε Υπουργέ,
Εικόνες υποσαχάριας χώρας (κατά το επιεικέστερο) παρουσιάζουν 3 μέρες τώρα τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, χωρίς κανείς από τη διοίκηση του ιδρύματος, τουλάχιστον να παραιτείται !!
Με την ταλαιπωρία των υπερήλικων συνταξιούχων να φτάνει στο ζενίθ της υπομονής τους, πρωτοφανές αλαλούμ επικράτησε  με τις πληρωμές των συντάξεων του ΙΚΑ, με αποτέλεσμα να μείνουν απλήρωτοι δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι και άλλοι να πάρουν λιγότερα από αυτά που πήραν τον προηγούμενο μήνα, καθώς το ΙΚΑ ανακάλυψε, κυριολεκτικά μόλις άνοιξαν οι τράπεζες, ότι του έλειπαν 21 με 22 εκατ. ευρώ για να πληρώσει τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ στους δικαιούχους του!!
Το αποτέλεσμα ήταν να πληρώσει… μέχρι εκεί που έφταναν τα λεφτά και να γίνει το απόλυτο μπάχαλο!
Άλλοι πληρώθηκαν λιγότερα, άλλοι καθόλου και κάποιοι είδαν καινούργιες μειώσεις της τάξης των 20-70  ευρώ, χωρίς να ανήκουν στους διπλοσυνταξιούχους που θα έχουν νέες περικοπές από αυτό το μήνα!
Όπως δημοσιεύεται στον Τύπο (Ελ.Τύπος) και το διαδίκτυο (disabled.gr), η δημοσιογραφική έρευνα έδειξε ότι, το ΙΚΑ υπολόγισε στις αρχές Μαΐου ότι θα χρειαστεί 40 εκατ. για το ΕΚΑΣ, αλλά επειδή αποφασίστηκε να γίνει αυτό το μήνα η πληρωμή των αναδρομικών, βρέθηκε στις 30 Μαΐου να χρειάζεται άλλα 21 εκατ. ευρώ που δεν τα είχε εξασφαλίσει! Ετσι, πλήρωσε με ό,τι είχε στο Ταμείο, δηλαδή 780 εκατ. ευρώ για κύριες συντάξεις και άλλα 140 εκατ. ευρώ για επικουρικές, όπως ανέφερε στον «Ε.Τύπο» αρμόδιο στέλεχος. Για να εξασφαλίσει, δε, τα επιπλέον 21 εκατ. ευρώ, έκανε το εξής απλό: έδωσε σε άλλους λιγότερα και σε άλλους τίποτε, με αποτέλεσμα: 
1. Συνταξιούχοι να πάρουν μικρότερο ΕΚΑΣ από αυτό που πληρώνονται συνήθως.
2. Οι περίπου 14.000 συνταξιούχοι του ΤΑΠ-ΟΤΕ να μην πληρωθούν καθόλου για «τεχνικούς λόγους», όπως ανέφερε το ΙΚΑ σε ανακοίνωσή του διαβεβαιώνοντας ότι θα πληρωθούν σήμερα.
3. Συνταξιούχοι των Νομικών Προσώπων που εποπτεύει το υπουργείο Εργασίας και συνταξιοδοτούνται από το ΙΚΑ, επίσης, δεν πληρώθηκαν, αλλά η διοίκηση του ΙΚΑ το απέκρυψε και επέλεξε μόνο να εμφανίσει ως απλήρωτους τους δικαιούχους του ΤΑΠ-ΟΤΕ.
4. Συνταξιούχοι που δεν παίρνουν ΕΚΑΣ είδαν ψαλιδισμένες τις αποδοχές τους σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που αποδίδεται από την ΗΔΙΚΑ στον ηλεκτρονικό έλεγχο που γίνεται διαρκώς για να διαπιστωθεί αν γίνονται σωστά οι περικοπές!


5. Πάνω από 45.000 δικαιούχοι δεν πληρώθηκαν επειδή είχαν λάθη σε ΑΜΚΑ και ΑΦΜ.
Χιλιάδες έτρεξαν στα καταστήματα του ΙΚΑ για να πάρουν από εκεί τα χρήματά τους. Αγνωστο πόσοι το κατάφεραν, αν λάβει κανείς υπόψη ότι για να τους εξυπηρετήσουν οι υπάλληλοι άφησαν πίσω τους όλες τις άλλες υποθέσεις! Μάλιστα, το ΙΚΑ ανακοίνωσε ότι έχουν διορία μέχρι τις 6 Ιουνίου για να διορθώσουν τα λάθη τους πηγαίνοντας στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, αλλιώς θα μείνουν απλήρωτοι και τον άλλο μήνα!
Το «μπάχαλο» δεν οφείλεται μόνο σε αδιαφορία και λάθος υπολογισμούς, είπαν στον «Ε.Τύπο» στελέχη του ΙΚΑ δίνοντας και μια άλλη διάσταση, ότι δηλαδή αποφασίστηκε σκοπίμως να συγκρατηθούν οι δαπάνες για να φανεί ότι κινούνται εντός των μηνιαίων στόχων που έχει καθορίσει η τρόικα.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι συνταξιούχοι που έχασαν το ΕΚΑΣ επειδή υπερέβησαν τα εισοδηματικά όρια θα κληθούν να επιστρέψουν πίσω αυτά που πήραν από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και τις 30 Απριλίου.
Η επιστροφή των χρημάτων δεν προβλέπεται μόνο στην εγκύκλιο του ΙΚΑ , αλλά επισημοποιήθηκε και με απόφαση του υπουργού Εργασίας στις 29 Μαΐου, όπου αναφέρει ότι τυχόν επιπλέον ποσά ΕΚΑΣ που εισπράχθηκαν από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο θα αναζητηθούν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα από τους δικαιούχους!
    Ερωτάστε :

1. Επιμένετε να διατηρείτε στις θέσεις τους  ακόμη τα στελέχη της διοίκησης του ΙΚΑ που φέρουν
    βαρύτατες  ευθύνες  για την κατάσταση αυτή;

2. Ποιες οι ευθύνες του διοικητή του ΙΚΑ ο οποίος καθημερινά με τις δικαιολογίες του εξοργίζει την κοινή γνώμη;


Αθήνα  3 Ιουνίου 2013
Αρ.πρωτ. 11377                                      
ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

     ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ 

                  

                  ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ