Τελευταία νέα

Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ Θέμα : « Μηδενική τραπεζική ρευστότητα της Αγροτικής Τράπεζας προς τους αγρότες της Ηπείρου, έχει αδρανοποιήσει κάθε παραγωγική διαδικασία.»

ΕΡΩΤΗΣΗ


                  ΠΡΟΣ :  YΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
                                 ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Θέμα : « Μηδενική τραπεζική ρευστότητα της Αγροτικής Τράπεζας προς τους αγρότες της
                Ηπείρου, έχει αδρανοποιήσει κάθε παραγωγική διαδικασία


Κύριοι Υπουργοί,
σε πρόσφατη συνάντηση μας με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων,μεταξύ των άλλων προβλημάτων που μας αναφέρθηκαν, είναι και αυτό της μηδενικής δανειοδότησης των αγροτών, ειδικότερα τώρα, μετά την πώληση της Αγροτικής Τράπεζας, με μηδενική ρευστότητα κίνησης κεφαλαίων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αναπτυχθούν επενδύσεις και οι σχετικές εγκεκριμένες μελέτες να παραμένουν ανενεργείς.
Το πλήγμα για την πρωτογενή παραγωγή είναι μεγάλο και τα αδιέξοδα στα οποία οδηγούνται αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ηπείρου, τεράστια.
Ένα άλλο μεγάλο θέμα που απασχολεί και δημιουργεί έντονο προβληματισμό είναι η προβλεπόμενη διπλή φορολόγηση (Φόρος ακίνητης περιουσίας και φορολόγηση των εσόδων τους) στα μαντριά  και τους πτηνοθαλάμους.
Η  σχεδιαζόμενη δε, από το 2014, αλλαγή του τρόπου φορολόγησης (έσοδα-έξοδα) και η επιβολή πρόσθετου φόρου 13% επί των κερδών, με το παράλληλο πάγωμα της επιστροφής φόρου από τα καύσιμα, αγροτοκτηνοτροφικών δραστηριοτήτων, έχει αδρανοποιήσει κάθε παραγωγική διαδικασία.
Ερωτάστε κύριοι Υπουργοί :
1. Ποια μέτρα προτίθεσθε να λάβετε ώστε να  αρθούν τα  τα αδιέξοδα στα οποία οδηγούνται αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ηπείρου από την μηδενική χρηματοδότησή τους από την Αγροτική Τράπεζα που παραδοσιακά ήταν η κινητήρια δύναμη ρευστότητάς τους ;
2. Προτίθεσθε να ικανοποιήσετε το δίκαιο αίτημα να μεταφέρονται με εγγύηση του κράτους δάνεια των αγροτών και κτηνοτρόφων με 15ετή πληρωμή;

 Αθήνα 29/5/2013                                                                   
ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

      ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ 
            

                  ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ