Τελευταία νέα

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ : ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ Θέμα : « Σχετικά με την απαγόρευση εισόδου και τον αποκλεισμό των πολιτών από το στρατόπεδο Καρατάσιου Θεσσαλονίκης »


ΕΡΩΤΗΣΗ


                                             ΠΡΟΣ :  ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Θέμα : « Σχετικά με την απαγόρευση εισόδου και τον αποκλεισμό των πολιτών από το
               στρατόπεδο Καρατάσιου Θεσσαλονίκης »

Κύριε  Υπουργέ,
καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες έντονων διαμαρτυριών από συμπολίτες μας στη Θεσσαλονίκη για το θέμα της απαγόρευσης της εισόδου πολιτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων στο στρατόπεδο Καρατάσιου, όπου δραστηριοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια, που επέβαλε το Γ’ Σώμα Στρατού, προκαλώντας την αντίδραση των κοινωνικών αυτών ομάδων.
Όπως αναφέρει και η έγκριτη «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» στο φύλλο της 13/3/2013, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρατάσιου και κινήσεις πολιτών είναι αποφασισμένοι να καταθέσουν μήνυση σε βάρος του στρατού για τον αποκλεισμό τους από έναν δημόσιο χώρο.
Η ομάδα αστικών και περιαστικών καλλιεργειών, που τα τελευταία δύο χρόνια καλλιεργεί εποχικά φυτά και βότανα στο χώρο του πρώην στρατοπέδου, καταγγέλλει ότι μέλη της ομάδας πήγαν την στο στρατόπεδο και διαπίστωσαν ότι μπήκε κλειδαριά στην κεντρική πύλη.
Όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος:
1) Ο Ελληνικός Στρατός αποσύρθηκε από το 2003 από το στρατόπεδο αυτό, στο οποίο υπάρχει και περιβαλλοντικό πάρκο, όπου εκπαιδεύονται μαθητές γυμνασίων και γίνεται σειρά δράσεων,
 2) Ο στρατός ζήτησε από την αστυνομία να προσαγάγει κάθε πολίτη που επιχειρεί να μπει στο στρατόπεδο, ενέργεια που ωθεί τους πολίτες να κινηθούν δια της νομικής οδού,
3) Η έκταση των 689 στρμ. του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα και με τελευταία δικαστική απόφαση και η  χρήση του είχε παραχωρηθεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τις ανάγκες εγκατάστασης στρατευμάτων. Το 2002 αποχώρησαν οι στρατιωτικές μονάδες, ενώ το 2006 παραχωρήθηκε στον πρώην δήμο Πολίχνης έκταση 120,4 στρμ. Ο δήμος εξασφάλισε χρηματοδότηση και έκανε παρεμβάσεις, διαμόρφωσε γήπεδα, αναψυκτήριο, πάρκο με χλοοτάπητα, ανακαίνισε την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Στην παραχωρηθείσα έκταση δημιουργήθηκε ένας κήπος από την Περιβαλλοντική Ομάδα του 2ου ΓΕΛ Πολίχνης σε συνεργασία με τον πρώην δήμο Πολίχνης και το ΕΘΙΑΓΕ, που χρησιμοποιείται από τοπικούς φορείς κυρίως για εκδηλώσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Κατόπιν των παραπάνω,

Ερωτάστε :


1.  Ποια είναι τελικά η βούληση του Υ.ΕΘ.Α  για τη χρήση του στρατοπέδου; Τι απαντά στους
     διαμαρτυρόμενους πολίτες για το θέμα αυτό ;
2.  Ανήκει στο στρατό ο χώρος του στρατοπέδου Καρατάσιου μέχρι να υπάρξει απόφαση
     παραχώρησης από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπως δήλωσε στην εφημερίδα στέλεχος
     του Υπουργείου ;
3. Στο χώρο αυτό που ήδη σύλλογοι-Δήμος και πολίτες αναπτύσσουν δραστηριότητες, αληθεύει
    ότι  γίνονται ασκήσεις ή αναπτύσσονται άλλες στρατιωτικές δραστηριότητες και ότι ο χώρος
    σφραγίσθηκε για λόγους ασφαλείας ;


       Αθήνα  14/3 / 2013                                                                    
ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

      ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ 
                  
                    ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ