Τελευταία νέα

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ : ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΡΑ ΤΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Θέμα : «Χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή»


                    
                                                            ΕΡΩΤΗΣΗ
    ΠΡΟΣ :                 ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
                                   ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΡΑ ΤΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
    Θέμα  :      «Χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή»

   Κύριοι Υπουργοί,
Λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τους Έλληνες, δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για μια απλή επίσκεψη σε γιατρό ή μια διαγνωστική εξέταση, διότι το βάρος της επίσκεψης πλέον το σηκώνει ο ασφαλισμένος,  εφόσον ο συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ γιατρός έχει ξεπεράσει το πλαφόν των 200 δωρεάν  επισκέψεων.
Αποκορύφωμα, η προώθηση φαρμακευτικών σκευασμάτων μέσω διαφημίσεων στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, με το σλόγκαν «ρωτήστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας» που κατευθύνει το κοινό να ενεργήσει ανάλογα.

 Με αυτόν τον τρόπο οι ασθενείς οδηγούνται να επιλέγουν τη συμβουλή που θα τους δώσει ο φαρμακοποιός της γειτονιάς ή οι φίλοι τους και έτσι να αγοράζουν φάρμακα κυριολεκτικά στα τυφλά.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μεγάλη αύξηση περιστατικών χορήγησης αντιβιοτικών,  αλλά και άλλων φαρμάκων από τα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή, κυρίως όμως χωρίς ενδείξεις για τη χορήγηση αυτών των σκευασμάτων.
Παρατηρείται  άμεσος κίνδυνος για την δημόσια υγεία αλλά και αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος. Επίσης διαπιστώνεται έλλειψη μέτρων προστασίας από τις  υγειονομικές αρχές για την υγεία των ασθενών από τις παρενέργειες των φαρμάκων αλλά κυρίως από την ανθεκτικότητα των μικροβιακών στελεχών που αναπτύσσεται στα αντιβιοτικά με επώδυνες συνέπειες τόσο για τις υπηρεσίες υγείας, όσο και για την οικονομία.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που προκύπτουν από Πανελλαδική έρευνα  για την υγεία των Ελλήνων, που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ), ο ένας στους τέσσερις πολίτες (25%) λαμβάνει συνταγογραφούμενα φάρμακα από τον φαρμακοποιό του χωρίς να διαθέτει συνταγή γιατρού. Στις μισές περιπτώσεις από αυτές το φάρμακο το έχει συστήσει ο φαρμακοποιός, στο 41% το έχει συστήσει ο γιατρός και σε ποσοστό 8% το έχει συστήσει φίλος ή γνωστός.
Αυτοί που καταναλώνουν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, σε ποσοστό 67%, δεν έχουν ερωτηθεί από το φαρμακοποιό εάν έχουν εμφανίσει αλλεργία ή εάν έχουν βλάβη νεφρών ή ήπατος.
Το (47%) δεν γνωρίζει εάν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων που λαμβάνει.
Το (22%) δεν θεωρούν ότι είναι καλά ενημερωμένοι για τα φάρμακα που λαμβάνουν, ενώ σε ποσοστό 13% δεν γνωρίζουν καλά τις οδηγίες για το πως πρέπει να λαμβάνουν τα φάρμακά τους αλλά και τη συνέργεια που μπορεί να έχουν με κάποια άλλα .
Το (92%) πετούν στα σκουπίδια τα ληγμένα ή αχρησιμοποίητα φάρμακα που έχουν στο σπίτι.

Το γεγονός ότι οι φαρμακοποιοί συστήνουν το συνταγογραφούμενο φάρμακο στις μισές από αυτές τις περιπτώσεις, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν δίνεται  η δυνατότητα στους φαρμακοποιούς να υποκαθιστούν συνταγογραφούμενα φάρμακα λόγω ελλείψεων.
Για τις περιπτώσεις, που αναμφισβήτητα θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ελλείψεων, θα πρέπει να διαμορφωθούν προϋποθέσεις που να ευνοούν την προώθηση όχι μόνο των φθηνότερων και όχι ακριβότερων φαρμάκων αλλά των καταλληλότερων για τον ασθενή πράγμα που γνωρίζει σαφώς καλύτερα ο θεράπων ιατρός.

Ερωτάστε :
1. Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε άμεσα την πώληση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή; Με ποιο σκεπτικό προβάλλονται οι διαφημίσεις σχετικά με την αγορά φαρμακευτικών σκευασμάτων με το σλόγκαν « ρωτήστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας» ;
2. Ποια μέτρα θα ληφθούν για την προστασία της υγείας των ασθενών από τις παρενέργειες φαρμάκων και κυρίως την ανάπτυξη της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά που αποδεδειγμένα έχει βαρύτατες συνέπειες τόσο για την οικονομία όσο και για τις υπηρεσίες υγείας;
3. Με ποιο τρόπο θα μπορέσετε να ελέγξετε τους φαρμακοποιούς να μην συστήνουν και πολύ περισσότερο να μην υποκαθιστούν το συνταγογραφούμενο φάρμακο με κάποιο άλλο, είτε γιατί υπάρχει έλλειψη στο συγκεκριμένο, είτε γιατί προωθούν κάποιο σκεύασμα συγκεκριμένης εταιρίας;
4. Ποια πολιτική σκοπεύετε να ακολουθήσετε για να αντιμετωπίσετε το κόστος που προέρχεται από τις ποσότητες φαρμάκων που πετάγονται στα σκουπίδια γιατί ή δεν χρησιμοποιούνται ή είναι ληγμένα;

 Αθήνα 21/3/2013                                                                       
 Αρ. πρωτ.     8761                                              ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
                                                                                    ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ 
              
                                                                                    ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ