Τελευταία νέα

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Ερώτηση με Θέμα : Συνεχίζεται ο «Γολγοθάς» των ανασφάλιστων υπερήλικων ομογενών Ποντίων και Βορειοηπειρωτών

ΕΡΩΤΗΣΗ


 ΠΡΟΣ : ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Θέμα : Συνεχίζεται ο «Γολγοθάς» των ανασφάλιστων υπερήλικων ομογενών Ποντίων και Βορειοηπειρωτών

Κύριε Υπουργέ,
γνωρίζετε ότι, με τις διατάξεις του ν.4093/2012, χιλιάδες ανασφάλιστοι-υπερήλικες ομογενείς, Έλληνες -ποντιακής καταγωγής- από την πρώην Σοβιετική Ένωση, αλλά και Βορειοηπειρώτες, οδηγήθηκαν στην οικονομική εξαθλίωση και την κοινωνική περιθωριοποίηση, μετά την επιλεκτική διακοπή χορήγησης, μόνο στις συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, του οικονομικού βοηθήματος, που παρέχει ο Ο.Γ.Α. σε όλους τους ανασφάλιστους γέροντες.
Με δεδομένο ότι, εσείς ο ίδιος, ο Ο.Γ.Α., αλλά και άπαντες οι συναρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, έχετε αντιληφθεί το μέγεθος της άδικης και εθνικά επιλήψιμης και επιλεκτικής πολιτικής, απέναντι στις συγκεκριμένες, βασανισμένες συνιστώσες του Ελληνισμού, προκαλεί εύλογες απορίες και ερωτήματα η καθυστέρηση στη λήψη απόφασης που –έστω και εν μέρει- θα τους αποκαθιστά.
Γνωρίζουμε ότι, ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων έχει ολοκληρώσει σχετική μελέτη, για τη σταδιακή εξίσωση του βοηθήματος προς τους ομογενείς, με την κατώτατη εθνική σύνταξη. Επίσης, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον Ο.Γ.Α., στις 20 Σεπτεμβρίου 2013, ο Διοικητής του Οργανισμού, κατέστησε σαφές στην αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα των Ομογενών πως ο περιορισμός της χρονικής προϋπόθεσης παραμονής τους στην Ελλάδα, από τα 20 στα 10 χρόνια, και η επαναχορήγηση του βοηθήματος, με μια διακύμανση που θα ξεκινά από τα 90 ευρώ για το 2013 και –σταδιακά- θα φτάνει τα 360 ευρώ το έτος 2016, συνιστά λύση που δεν αντιστρατεύεται τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας.
Ένα επίσης καυτό θέμα είναι να επανακτήσουν άμεσα την δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης για τους ίδιους και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους.

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:
1.       Πότε σκοπεύει η κυβέρνηση, και ειδικά το Υπουργείο Εργασίας, να προχωρήσει, έστω και στην προαναφερθείσα, μερική άρση της ολοφάνερης αδικίας, σε βάρος των ανασφάλιστων-υπερήλικων ομογενών;
2. Με ποιό χρονικό ορίζοντα, στοχεύει το Υπουργείο, να βάλει τέλος στην εξαθλίωση των υπερήλικων η οποία ήδη έχει οδηγήσει σε φυσική εξόντωση σημαντικό αριθμό εξ αυτών, και μάλιστα, πριν ακόμα ενσκήψει ο χειμώνας, που είναι βέβαιο ότι θα επιτείνει τα αδιέξοδα για αυτούς, τους ανήμπορους συμπατριώτες μας;

Αθήνα, 16/10/2013
Αρ.πρωτ. 2836
                                                                       
                                                                                    ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

                                                                                        ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ 
                 
                                                                                        ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου