Τελευταία νέα

Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ Θέμα : «Με νομότυπα «Προγράμματα» υφαρπάζονται πόροι του Ε.Κ.Τ για την κοινωνική οικονομία».

ΕΡΩΤΗΣΗ


                              ΠΡΟΣ :  ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
                                             ΥΠΟΥΡΓΟ  ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝΘέμα : «Με νομότυπα «Προγράμματα» υφαρπάζονται  πόροι του Ε.Κ.Τ για την κοινωνική
              οικονομία».


Κύριοι Υπουργοί,
Όπως μας ενημέρωσε το Πανελλήνιο Παρατηρητήριο των Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών,
στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή, εκτός των άλλων διατάξεων, πέρασε επί της ουσίας η επαναφορά των προγραμμάτων stage για τους Δήμους, που φυσικά ανήκουν στο ευρύτερο Δημόσιο. Τα προγράμματα  που καταργήθηκαν ως παράνομα το 2009, αφού αποκαλύφθηκε τότε το όργιο ρουσφετιού του πολιτικού συστήματος και ο εγκλωβισμός σε πολιτική «ομηρεία» χιλιάδων  ικανών νέων  και ότι τα προγράμματα αυτά κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δημοσίου, κάτι που έρχεται σε σύγκρουση με τη θεμελιακή νομική βάση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.
 Δεν πρόκειται όμως μόνο για αυτό, δηλαδή, τη νομική καταπάτηση των δικαιωμάτων των κοινωνικών οργανώσεων του τρίτου τομέα, πρόκειται για την απροκάλυπτη υφαρπαγή πόρων που προορίζονται για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα. Αυτό γίνεται για μια ακόμη φορά εις βάρος της ανάπτυξης της κοινωνικής οικονομίας και υπέρ της διόγκωσης του σπάταλου και αναποτελεσματικού Δημόσιου Τομέα και των αντίστοιχων ελίτ και συντεχνιών.
Είναι πασιφανές, ότι οι πόροι αυτοί θα προέλθουν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, με το νομικό αυτό τέχνασμα της τρικομματικής συγκυβέρνησης κατά του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, που τροφοδοτεί τη ρουσφετολογία και τη διαφθορά στη διαχείριση των κοινοτικών πόρων, μιας και διανύουμε προεκλογική  περίοδο για τις εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση  και που αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφθεί από τους εταίρους μας και με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα μας.
Το νομικό τέχνασμα είναι, ότι μια νομική διάταξη απλά επιτρέπει στο Ελληνικό Δημόσιο να χρηματοδοτήσει προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στους Δήμους και το οποίο δεν είναι παράνομο εάν η χρηματοδότηση προέρχεται από εθνικούς πόρους, είναι όμως νομικά ασύμβατο εάν οι πόροι προέρχονται από το ΕΣΠΑ.
Η υπόθεση έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών και μια μεγάλη κινητοποίηση, με όλα τα Δίκτυα των οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών να οργανώνονται να  αντισταθούν σε όλα τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη Διεθνή Διαφάνεια κατά της πράξης αυτής , υποβάλλοντας σχετικά υπομνήματα και αναφορές.


-1-
-2-
Ερωτάστε :
1.      Σε ποια λογική υπακούει το νομικό αυτό τέχνασμα (που αργά ή γρήγορα θα καταπέσει) και το οποίο σκόπιμα αγνοεί τις νομικές ασυμβατότητες επαναφοράς των προγραμμάτων stage του Δημοσίου με άλλο όνομα αυτή τη φορά;

2.      Γιατί δεν αναφέρεται πουθενά στο νομικό κείμενο ότι τα προγράμματα αυτά θα χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΣΠΑ) , όπως στην πραγματικότητα θα γίνει και που εξαγγέλλεται από τα τηλεοπτικά παράθυρα, καθημερινά ;
Αθήνα  3/6/2013
Αρ. πρωτ. 11379
                                        
                                                                                         ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

   ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ 

                  

               ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ