Τελευταία νέα

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

« Πρωτοφανής διαρροή φορολογικών και προσωπικών δεδομένων των πολιτών από την ΓΓΠΣ »

ΕΡΩΤΗΣΗ


                                               ΠΡΟΣ :   ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ


Θέμα : « Πρωτοφανής διαρροή φορολογικών και προσωπικών δεδομένων των πολιτών από την ΓΓΠΣ   »


Κύριε Υπουργέ,
πρόστιμο των 150.000 ευρώ στην ΓΓΠΣ επιβλήθηκε από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων,  γιατί πλήθος απόρρητων προσωπικών φορολογικών δεδομένων που αφορούν στο σύνολο των φορολογουμένων στην Ελλάδα για τα έτη τουλάχιστον από το 2000 έως και το 2012 κατέστησαν αντικείμενο παράνομης επεξεργασίας από τρίτους, μετά από σειρά αλλεπάλληλων διαρροών.
 Η διαρροή οφειλόταν στην μη ύπαρξη κατάλληλων μέτρων ασφάλειας για την αποτροπή, ανίχνευση και διερεύνηση περιστατικών παραβίασης προσωπικών δεδομένων πρωτοφανούς έκτασης αφού αφορούν στο σύνολο των φορολογουμένων στην Ελλάδα, για ιδιαίτερα μακρύ χρονικό διάστημα.
 Κατά την πραγματοποίηση διοικητικών ελέγχων της Αρχής σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εμπορίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, διαπιστώθηκε ότι ορισμένες εξ αυτών είχαν στην κατοχή τους μεγάλο όγκο φορολογικών δεδομένων φυσικών και νομικών προσώπων.
Ερωτάστε κύριε Υπουργέ :
1.  Έχει διαταχθεί έρευνα για το γεγονός ότι  κάποιες εταιρείες γνωρίζουν τα πάντα για τα οικονομικά στοιχεία των φορολογουμένων και  είχαν στα χέρια τους τα Ε1 όλων των πολιτών από το 2003 μέχρι και το 2009 αλλά και από το 2012 είχαν στοιχεία για το Ε9, για το ΕΤΑΚ, για την έκτακτη εισφορά, τα τέλη κυκλοφορίας αλλά και ποιοι φορολογούμενοι έκαναν περαίωση το 2010;
2. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει από το υπουργείο σας για να βρεθούν οι υπαίτιοι των διαρροών αυτών και να διωχθούν πειθαρχικά και ποινικά ;
Αθήνα  4/11/2014 
Αρ.Πρωτοκ. 4254                                                                  
ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
     ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ 
                  

                  ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου