Τελευταία νέα

Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2014

« Τι γίνεται με τον εμβολιασμό των παιδιών μας σε όλη τη χώρα; »

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ:     ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
 Θέμα:   « Τι γίνεται με τον εμβολιασμό των  παιδιών μας σε όλη τη χώρα; »
Κύριε Υπουργέ,
Από δημοσιεύματα πληροφορούμεθα ότι,  όλο και περισσότερο αυξάνονται τα παιδιά που μένουν ανεμβολίαστα τόσο γιατί τα εμβολιαστικά κέντρα παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης εμβολίων, και οι ανασφάλιστοι γονείς δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος τους, όσο και γιατί πλέον καταγράφεται και στην Ελλάδα η τάση της αποχής από τον εμβολιασμό.
Οι ειδικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο επανεμφάνισης ασθενειών που έχουν εδώ και δεκαετίες εκλείψει. Μεγάλος αριθμός παιδιών δεν έχει την κατάλληλη εμβολιαστική κάλυψη, μιας και η πλειοψηφία προέρχεται είτε από οικογένειες με άνεργους γονείς χωρίς κοινωνική ασφάλιση, είτε από οικογένειες μεταναστών με έλλειψη νομιμοποιητικών εγγράφων οι οποίοι αντιμετωπίζουν διοικητικούς και γλωσσικούς φραγμούς και αδυναμία  πρόσβασης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Επίσης, οι δαπάνες εμβολιαστικής κάλυψης είναι δυσβάστακτες στην πλειοψηφία των ελληνικών οικογενειών υπό την τρέχουσα οικονομική κρίση.
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, τα εμβόλια διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, πολιoμυελίτιδας, ηπατίτιδας Α και Β, ανεμοβλογιάς, HPV, MenC, PCV, MMR αποτελούν υποχρεωτικά εμβόλια σε παιδιά.
Η διαδικασία προμήθειας εμβολίων καθώς και άλλων σκευασμάτων διαρκεί περίπου έναν χρόνο, ωστόσο η διαδικασία καθυστέρησε με αποτέλεσμα τα κέντρα εμβολιασμού να έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας. Χιλιάδες γονείς κατακλύζουν τα πολυϊατρεία των Γιατρών του Κόσμου, όπου μπορούν δωρεάν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Από καταγραφή που έγινε από τους Γιατρούς του Κόσμου προέκυψε ότι το 50% των παιδιών που προσέρχονται στους Γιατρούς του Κόσμου είναι ελλιπώς ή καθόλου εμβολιασμένα για τον κοκκύτη, τον τέτανο, τη διφθερίτιδα και τη μηνιγγίτιδα. Όπως έχει διαπιστωθεί,  ότι υπάρχουν γονείς που αποφασίζουν να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους, καθώς θεωρούν τα εμβόλια υπαίτια για την εκδήλωση άλλων καταστάσεων.
Ερωτάστε :
1. Πως σκοπεύετε να ξεπεράσετε το πρόβλημα; Ποιες τακτικές σκοπεύετε να ακολουθήσετε ώστε να ενημερώσετε σωστά και να πείσετε τους γονείς να προβούν στις ενδεδειγμένες ενέργειες από μέρους τους;
2. Θεωρείτε ότι οι φόβοι των γονέων για επιπλοκές και παρενέργειες που ενδεχομένως παρουσιάζονται σε κάποιες περιπτώσεις εμβολιασμού είναι εντελώς αβάσιμοι;

Αθήνα,  8 – 10 - 2014                        
Αρ. πρωτ. 3419                                                    
                                                                                 OΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

                                                    ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ  
 
   

                                                    ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου