Τελευταία νέα

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

« Αλβανοί κακοποιοί διαπράττουν εγκλήματα στη χώρα μας και απολαμβάνουν ασυλίας από τις Αρχές της χώρας τους όπου διαφεύγουν, λόγω υπηκοότητας ».

ΕΡΩΤΗΣΗ

             ΠΡΟΣ : ΥΠΟΥΡΓΟ  ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
             ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ &ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

 Θέμα : « Αλβανοί κακοποιοί διαπράττουν εγκλήματα στη χώρα μας και απολαμβάνουν ασυλίας από τις Αρχές της χώρας τους όπου διαφεύγουν, λόγω υπηκοότητας  ».


Κύριοι  Υπουργοί,
σχετικά με την υπόθεση της άδικης δολοφονίας του ήρωα Αρχιφύλακα Γεωργίου Ανδριτσόπουλου από δραπέτες των φυλακών Τρικάλων, κακοποιούς Αλβανικής καταγωγής, με τα γνωστά γεγονότα στο Δίστομο και την επιτυχή καταδίωξη και εξουδετέρωση πολλών εξ αυτών από την ΕΛ.ΑΣ, πλην ενός που διέφυγε στην Αλβανία, του Ilir Fatmir Kupa, ο οποίος πρόσφατα συνελήφθη από τις Αλβανικές Αρχές για αδικήματα που τέλεσε στη χώρα του, τίθενται νέα σοβαρά ερωτήματα που αφορούν στην έκδοση στη χώρα μας Αλβανών κακοποιών οι οποίοι καταζητούνται στη χώρα μας για εγκλήματα που τέλεσαν εδώ.
Σε ερώτηση μας (234/19-06-2014), προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη σχετικά με το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι ενέργειες της Πολιτείας για την έκδοση του εν λόγω κακοποιού στην χώρα μας, δόθηκε η απάντηση ότι, αναφορικά με την πορεία των διαδικασιών έκδοσης του εν λόγω αλλοδαπού δράστη στις Ελληνικές Αρχές, αρμόδιο είναι το Υπουργείο Δικαιοσύνης .
Το Τμήμα Διεθνών Οργανισμών Interpol Αθήνας, προκειμένου να ανταποκριθεί σε αιτήματα των αρμοδίων Εισαγγελιών Εφετών Αθηνών και Λάρισας, ζήτησε από το αντίστοιχο τμήμα των Τιράνων να ενημερωθεί περί της πρόθεσης των Αλβανικών Αρχών για έκδοση του εν λόγω δράστη στην Ελλάδα.
Το τμήμα των Τιράνων ενημέρωσε ότι οι Αλβανικές Αρχές δεν προτίθενται να τον εκδώσουν στη χώρα μας υπό το αιτιολογικό της κατοχής αυτού της αλβανικής υπηκοότητας !!
Ερωτάστε κύριοι Υπουργοί  :
1. Έχουν γίνει διακρατικές ενέργειες για να πάρει τέλος αυτή η άτυπη ασυλία « μη έκδοσης» αλβανών κακοποιών οι οποίοι διαπράττουν αδικήματα στη χώρα μας και διαφεύγουν της σύλληψης, βρίσκοντας καταφύγιο στη χώρα τους;
2.  Πώς είναι δυνατόν η γειτονική μας χώρα, της οποίας η ελληνική κυβέρνηση  υποστηρίζει τις ενταξιακές της προσπάθειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να καλύπτεται από αιτιολογίες που εμποδίζουν την καταστολή εγκλημάτων και τιμωρία των υπαιτίων υπηκόων της από τις διωκτικές αρχές της χώρας μας;
3.  Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή την περίπτωση του αναφερόμενου αλβανού κακοποιού και όχι μόνο αυτού;                                      
Αθήνα 25/7/2014                                                               ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Αρ. Πρωτοκ. 1428                                                                       ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ
                  

      ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου