Τελευταία νέα

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Ερώτηση με Θέμα: Τι συμβαίνει με το καθεστώς προμήθειας βηματοδοτών-απινιδωτών ;

ΠΡΟΣ :  YΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

                 Θέμα: Τι συμβαίνει με το  καθεστώς  προμήθειας βηματοδοτών-απινιδωτών ;


Κύριε Υπουργέ,
σε σχετική προγενέστερη (15/3/2013) ερώτησή μας, στην οποία απαξίωσε ν’απαντήσει ο προκάτοχός σας υπουργός, είχαμε επισημάνει τα πολλαπλά ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με τις προμήθειες του ΕΣΥ,  την ώρα που οι Έλληνες ασφαλισμένοι υφίστανται συνεχείς αφαιμάξεις στην ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Εκτός από  την οικονομική παράμετρο της  συγκεκριμένης προμήθειας, τίθεται όμως και ζήτημα επιστημονικό, καθώς αφενός οι συσκευές που αγοράστηκαν δεν αποτελούν προϊόντα εξελιγμένης τεχνολογίας (είναι  ξεπερασμένης τεχνολογίας μοντέλα πέραν της πενταετίας), ενώ σε ότι αφορά τους απινιδωτές, έχει διαμορφωθεί κατάσταση μονοπωλίου, με έναν και μόνο αντιπρόσωπο να έχει την ευθύνη για την προμήθεια και τη συντήρηση των συσκευών κρατώντας έτσι σε μία ιδιότυπη «ομηρία» τους Έλληνες καρδιοπαθείς που ζουν με εμφυτευμένο απινιδωτή .
Σε  ότι αφορά τον σχετικό διαγωνισμό, η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) κατακύρωσε ως προμηθευτές βηματοδοτών όλων των δημόσιων και στρατιωτικών νοσοκομείων για τη διετία 2013- 2014 , δύο μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες δια των Ελλήνων αντιπρόσωπων τους. Ο ένας εξ αυτών, όπως αναφέρει δημοσίευμα, επικράτησε και στους απινιδωτές. Η προμήθεια αφορούσε 5.000 βηματοδότες και 700 απινιδωτές, συνολικής αξίας 13,5 εκατ. ευρώ, με το ήμισυ του ποσού να αφορά τους απινιδωτές.
Σύμφωνα με στελέχη του χώρου της υγείας, αυτός ο στόχος καταστρατηγήθηκε ευθύς εξ αρχής, καθώς, από την αρχική κατακύρωση μέχρι την τελική επικράτησαν  δυο κατασκευαστές. Ο ένας μάλιστα εξ αυτών συμμετείχε στον διαγωνισμό με τρεις (!) αντιπροσώπους του, από τους οποίους –νομοτελειακά πλέον- επικράτησε ο ένας!!
Σύμφωνα με το δημοσίευμα,  οι τιμές των βηματοδοτών και των απινιδωτών ίδιου τύπου και ίδιας παλαιότητας στην Ελλάδα και την Κύπρο παρουσιάζουν  μεγάλη απόκλιση , με αποτέλεσμα, η συνολική επιβάρυνση για το ελληνικό δημόσιο εκτιμάται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ. 
Αντίστοιχο ολιγοπώλιο έχει δημιουργηθεί και στο πεδίο των στεντ και των μπαλονιών αγγειοπλαστικής καρδιάς, όπου την πλειονότητα προμηθεύει η ίδια εταιρία, προκαλώντας την αντίδραση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας.

Ερωτάστε :
1)  Πως  σχολιάζει το Υπουργείο Υγείας τα όσα αποκαλύπτει το δημοσίευμα για το θέμα των προμηθειών του ΕΣΥ, με υπερτιμημένα υλικά όπως οι βηματοδότες, οι απινιδωτές , τα στέντ, τα μπαλονάκια κλπ., που διαχρονικά αποπνέουν οσμή σκανδάλων ;
2) Επειδή  τα ζητήματα για τους ασθενείς είναι μείζονα και  με δεδομένο, όπως επισημαίνουν ειδικοί , ότι οι συσκευές εμφυτεύονται και δεν παρακολουθούνται με τακτικούς ελέγχους και τεχνική υποστήριξη εξειδικευμένων και πιστοποιημένων τεχνικών των προμηθευτριών εταιρειών, ποιος διασφαλίζει τη σωστή παρακολούθηση των χιλιάδων ασθενών, στους οποίους είναι ήδη εμφυτευμένες  συσκευές, ειδικότερα στην επαρχία ;
3) Εγγυάται το υπουργείο υγείας ότι θα αντιμετωπιστούν επαρκώς  τα τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν σε μία πιθανή εμπλοκή με το προϊόν, όπως πχ ανάκληση προϊόντος ή «λουκέτο» του αντιπροσώπου, εμπλοκή που μπορεί να αποδειχθεί μοιραία για την υγεία τους;
Αθήνα  19/6/2014                                                       
Αρ. πρωτ. 235
ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

    ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ 
                 

                ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου