Τελευταία νέα

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Ερώτηση με θεμα « Επιβεβλημένη η κοινή Πολιτική ασφάλειας και άμυνας των Ευρωπαϊκών συνόρων»


ΕΡΩΤΗΣΗ

                                             ΠΡΟΣ :  ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

    ΘΕΜΑ: « Επιβεβλημένη η κοινή Πολιτική ασφάλειας και άμυνας των Ευρωπαϊκών συνόρων»

Κύριε Υπουργέ
σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, η κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας (ΚΠΑΑ) αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας. Περιλαμβάνει τον προοδευτικό προσδιορισμό κοινής αμυντικής πολιτικής της Ένωση, η οποία θα οδηγήσει στην κοινή άμυνα όταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λάβει σχετική απόφαση με ομοφωνία.
Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Μελετών Ασφαλείας Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κόσμος όπως διαμορφώνεται στο μέλλον θα είναι πολυπολικός και λιγότερος διαχειρίσιμος, διατυπώνει δε την άποψη ότι παράγοντες αστάθειας πλησιάζουν γεωγραφικά την Ευρώπη.
Στα πλαίσια  της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, παρατηρείται  ότι πολλά κράτη της Ευρώπης δεν αντιμετωπίζουν ορατές απειλές, σε αντίθεση με την χώρα μας, με αποτέλεσμα να επικρατεί πνεύμα εφησυχασμού.
Η  Ελλάδα βρίσκεται  δυστυχώς στο κέντρο ενός σχετικά ασταθούς περιφερειακού πλαισίου και επιβάλλεται η εφαρμογή μίας αποτελεσματικής κοινής στρατηγικής ασφάλειας και άμυνας των Ευρωπαϊκών συνόρων, η οποία θα  συμβάλλει στην ενίσχυση της ασφαλείας των πολιτών και θα συνεισφέρει στην ειρήνη και τη σταθερότητα γενικότερα.
Στην εποχή της οικονομικής και όχι μόνο, κρίσης, όπου επικρατεί καθεστώς συρρίκνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων μας, παρουσιάζεται αδήριτη  η ανάγκη αυξημένης ασφάλειας στον θαλάσσιο χώρο, όπου και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, η εκμετάλλευση των οποίων προαπαιτεί εγγυημένο περιβάλλον ασφαλείας. Γεγονός για το οποίο η Ε.Ε δεν έχει δείξει το ενδιαφέρον της σε ότι αφορά μια ενιαία θαλάσσια πολιτική ασφάλειας η οποία θα περιλαμβάνει και τα θέματα οριοθέτησης των εθνικών χώρων .
     Ερωτάσθε:
-    Είναι στην ατζέντα σας  στα πλαίσια των συναντήσεών σας με ομολόγους σας υπουργούς των
     άλλων χωρών της Ε.Ε, διαρκούσης της Προεδρίας της Ε.Ε από τη χώρα μας, το θέμα του 
     προγράμματος  Ασφάλειας και Άμυνας των Eυρωπαϊκών συνόρων ;

Αθήνα 27/1/2014                                                       

Αρ.Πρωτοκ.5709
ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
     ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ 
                  

                   ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου