Τελευταία νέα

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Ερώτηση με Θέμα: « Δρόμοι για τους πολίτες ή για τους μεγαλοεργολάβους;»

ΕΡΩΤΗΣΗ

           ΠΡΟΣ : YΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ 

Θέμα: « Δρόμοι για τους πολίτες ή για τους μεγαλοεργολάβους;»

Κύριε Υπουργέ,
Διαβάζουμε σε εφημερίδες ότι νέους σταθμούς διοδίων στους κόμβους Κηφισιάς (Καλυφτάκη), Βαρυμπόμπης και Αγίου Στεφάνου ετοιμάζεται να τοποθετήσει η εταιρεία «Νέα Οδός», που εκμεταλλεύεται από το 2007 την εθνική οδό από τον κόμβο Μεταμόρφωσης έως τη Σκάρφεια Φθιώτιδας.
Οι χρηματοδοτικές ανάγκες του έργου ανέρχονται σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ εκ των οποίων η κοινοπραξία «Νέα Οδός Α.Ε.» συμμετέχει με μόνο 6% από το μετοχικό της κεφάλαιο (75 εκατ. ευρώ). Το 30% της χρηματοδότησης (360 εκατ. ευρώ), καλύπτεται από κεφάλαια του ελληνικού δημοσίου και της ΕΕ ενώ το 54% ήτοι 662 εκατ. ευρώ από τράπεζες που συμμετέχουν στη χρηματοδότηση μέσω δανεισμού. Η ειρωνεία είναι ότι ο τραπεζικός δανεισμός λαμβάνεται με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου (δηλαδή του ελληνικού λαού) και η αποπληρωμή του γίνεται από την είσπραξη διοδίων τελών (δηλαδή πάλι από τον ελληνικό λαό).

Ο ελληνικός λαός δηλαδή, όχι μόνο καλείται να πληρώνει υπέρογκα διόδια, αλλά υποχρεώνεται και να αναλαμβάνει το ρίσκο της επένδυσης, χωρίς να καρπώνεται κανένα όφελος από τα κέρδη από τα υπερκέρδη της κοινοπραξίας, τα οποία καταλήγουν στις τσέπες των μεγαλοεργολάβων.

Επίσης σκανδαλώδες είναι το γεγονός ότι πριν από λίγο καιρό το ελληνικό δημόσιο, με φωτογραφικό νόμο, χάρισε στη «Νέα Οδό» πάνω από 20 εκατ. ευρώ για αυθαίρετα κτίσματα και σωρεία πολεοδομικών παραβάσεων.

Ερωτάστε:
1.   Για ποιο λόγο οι τράπεζες συμμετέχουν στη χρηματοδότηση με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου;
2.   Ως πότε ο λαός θα πληρώνει υπέρογκα διόδια και θα αναλαμβάνει το ρίσκο της επένδυσης χωρίς κανένα όφελος;
3.   Την ώρα που ο ελληνικός λαός πεινά τοποθετούνται νέοι σταθμοί διοδίων και μάλιστα εντός αστικού ιστού, με αποτέλεσμα να αποκλείονται ολόκληρες περιοχές. Τι θα κάνετε γι αυτό;

 Αθήνα, 4/11/2013                                                                      
 αρ. πρωτ.: 3453                                        ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
                                                                ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ 
                 

                                                                          ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου