Τελευταία νέα

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Ερώτηση με Θέμα: « Μαυρολίμνη Κορινθίας ένα νέο Βατοπέδι;»

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
              ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
              ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΑΙΓΑΙΟΥ
Θέμα:  « Μαυρολίμνη Κορινθίας ένα νέο Βατοπέδι;»
Κύριε Υπουργέ,
Στις  26/06/1989 ο νομάρχης Κορινθίας παραχωρεί το δικαίωμα εκμετάλλευσης της ζώνης αιγιαλού στην τότε κοινότητα Πισσίων και όπως αναφέρεται στη συγκεκριμένη απόφαση δίνεται το δικαίωμα στην κοινότητα να τοποθετήσει ομπρέλες, καθίσματα και καντίνα πάνω στη χερσαία ζώνη. Προβλέπεται, μάλιστα, συγκεκριμένο εισιτήριο για κάθε λουόμενο, το οποίο θα εισπράττει η κοινότητα ως αντίτιμο και θα καταβάλλεται στο αρμόδιο δημόσιο ταμείο. Επίσης, με αυτή την απόφαση επιτρεπόταν στην κοινότητα Πισσίων να επιβάλει τέλη ελλιμενισμού για τα σκάφη εκ των οποίων το 5% θα καταβάλλεται στο δημόσιο για ενοίκιο. Τέλος απαγορεύεται η εκμετάλλευση του αιγιαλού για οποιονδήποτε άλλο σκοπό πλην της τοποθέτησης ομπρελών και καθισμάτων καθώς και η καταπάτηση στους χώρους αιγιαλού και παραλίας από  οποιονδήποτε τρίτο.
Αντί αυτού, σήμερα η Μαυρολίμνη διαθέτει λιμενοβραχίονα, όπου ελλιμενίζονται αλιευτικά και ιδιωτικά σκάφη, όμως εδώ και 25 χρόνια ουδέποτε ούτε το ελληνικό δημόσιο εισέπραξε έστω και ένα ευρώ ούτε και η κοινότητα Πισσίων ή ο δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας εκ των υστέρων.
Από τη μεριά του δήμου: πρώτον, λόγω της απέραντης γραφειοκρατίας εδώ και σχεδόν δύο χρόνια δεν έχει συσταθεί το αρμόδιο για την είσπραξη των τελών νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και άρα κανείς δεν εισπράττει τα χρήματα και δεύτερον εδώ και τόσα χρόνια δεν έχει καθοριστεί ζώνη λιμένος χερσαία ή θαλάσσια στην περιοχή.
Ο δικηγόρος που διόρισε η οικονομική επιτροπή του δήμου προκειμένου να γνωμοδοτήσει για τυχόν δικαιώματα του δήμου επί της λίμνης, παραπέμπει σε έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών το 1998 σύμφωνα με το οποίο «η απόφαση του νομάρχη δεν μπορούσε να είναι αόριστης διάρκειας αλλά μόνο για έναν χρόνο» και καταλήγει ότι μόνο το Λιμενικό Ταμείο Κορίνθου έχει τέτοιο δικαίωμα. Το Λιμεναρχείο Κορίνθου όμως αρνήθηκε κατηγορηματικά κάθε τέτοια αρμοδιότητα. Άρα ο δήμος λέει ότι πρέπει να εισπράττει το Λιμεναρχείο και το Λιμεναρχείο λέει ότι είναι αναρμόδιο!
Όλα αυτά, όμως έχουν αποτέλεσμα χαμένα έσοδα εκατομμυρίων ευρώ για το ελληνικό δημόσιο εδώ και 25 χρόνια εξαιτίας έλλειψης κρατικού μηχανισμού που θα αναλαμβάνει να εισπράττει τα έσοδα.

Ερωτάστε:
1.      Ποιός είναι αρμόδιος να εισπράττει τα έσοδα του ελλιμενισμού σκαφών;
2.      Ποιός λυμαίνεται τα 25 αυτά χρόνια την παραλία, το λιμενοβραχίονα και τα έσοδα από τα τέλη;
3.      Τι ενέργειες θα κάνετε ώστε να περιέλθουν τα έσοδα αυτά στο ελληνικό δημόσιο και να πάψει να ζημιώνεται;
4.      Όσοι καταχράστηκαν τα χρήματα αυτά θα τιμωρηθούν;
5.      Τα χρήματα θα επιστραφούν στο Δήμο και στο Δημόσιο;






Αθήνα, 13 – 11 - 2013                                   
Αρ. πρωτ.       3751                
                     
ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

                        
                                             ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ



ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου