Τελευταία νέα

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Ερώτηση με Θέμα : « Το απόλυτο χάος στο Κ.Ε.Π.Α Αθηνών ( Πειραιώς 181), απίστευτη ταλαιπωρία πολιτών ΑμεΑ και των συνοδών - εκπροσώπων τους ».


ΕΡΩΤΗΣΗ


         ΠΡΟΣ :  ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ  ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ


Θέμα : «  Το απόλυτο  χάος στο Κ.Ε.Π.Α Αθηνών ( Πειραιώς 181), απίστευτη ταλαιπωρία
                             πολιτών ΑμεΑ και των συνοδών - εκπροσώπων τους ».

Κύριε Υπουργέ,
Μετά από εκατοντάδες καταγγελίες πολιτών και επιτόπιας έρευνας επιβεβαιώνεται δυστυχώς ότι η ταλαιπωρία και η ανοργανωσιά βασιλεύουν στα ΚΕΠΑ και ιδιαίτερα στο κεντρικό κατάστημα ( Πειραιώς 181), το οποίο δέχεται χιλιάδες αιτήματα πολιτών για πιστοποίηση Αναπηρίας.
Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, λόγω των σοβαρών ελλείψεων Διοικητικού Προσωπικού, (συνταξιοδοτήσεις, διαθεσιμότητες κλπ), υπάρχει άμεση ανάγκη στον τομέα της γραμματειακής στήριξης όλων των υπηρεσιών, διότι υπάρχουν  συσσωρευμένοι χιλιάδες ανέλεγκτοι φάκελοι, που ως συνέπεια έχουν την 12μηνη και πλέον αναμονή εξέτασης από τις επιτροπές ειδικότερα των ΑμεΑ που είναι κατάκοιτοι και περιμένουν μάταια την αρμόδια επιτροπή για κατ’ οίκον εξέταση, πέραν του ενός έτους .
Tο αρχείο φακέλων τηρεί υπάλληλος ΥΕ κλητήρων- άψογη στα καθήκοντά της και έμπειρη στο αντικείμενό της, την οποία όμως η διοίκηση του ΙΚΑ  προετοιμάζει για διαθεσιμότητά – απόλυση !!
Διαπιστώσαμε:
 1) Τις ηρωικές προσπάθειες ενός και μοναδικού υπαλλήλου στο γραφείο προελέγχου των δικαιολογητικών των ενδιαφερόμενων, γραφείο που χρειάζεται περισσότερους υπαλλήλους, τη στιγμή που εξυπηρετούνται μόνο 45-50 πολίτες καθημερινά, οι οποίοι προσέρχονται στο Κ.Ε.Π.Α από τις 3.00 το πρωϊ για να γραφτούν στη λίστα προτεραιότητας την οποία τηρεί ο ιδιώτης νυχτερινός Security της εισόδου, διότι η υπηρεσία στερείται παντελώς μηχανημάτων που εκδίδουν χαρτάκια με αριθμό προτεραιότητας για όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες !!
Η πλήρης κατάρρευση των ΚΕ.Π.Α. και η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων συνεχίζεται με την αδράνεια της διοίκησης του ΙΚΑ  να τα στελεχώσει με το αναγκαίο προσωπικό, καθώς και να τα ενισχύσει με τις κατάλληλες υποδομές.

Το αποκορύφωμα της αποδόμησης του θεσμού των Κ.Ε.Π.Α, είναι το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα οι ασφαλισμένοι ενημερώνονται τηλεφωνικά για τα ραντεβού τους μόλις μία ημέρα πριν (!) , διότι έχει λήξει η σύμβαση των ΚΕ.Π.Α. με τα ΕΛΤΑ!
Σε απόγνωση και οι λιγοστοί υπάλληλοι που υπερβάλλουν εαυτόν για να ανταποκριθούν στους εκατοντάδες
αγανακτισμένους πολίτες που αδυνατούν να εξυπηρετηθούν, με αποτέλεσμα καθημερινές  διενέξεις μεταξύ εργαζομένων και εξυπηρετούμενων πολιτών. Στον 2ο όροφο (Προέλεγχος και Επιτροπές ΚΕΠΑ), λειτουργεί ένας (1) απηρχαιωμένος ηλεκτρονικός υπολογιστής στο Πρωτόκολλο (!!),σε αντίθεση με την Κεντρική μονάδα Ελέγχου Φαρμακείων (1ος όροφος) όπου υπάρχουν αρκετοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές σύγχρονοι που όμως παραμένουν ανενεργοί λόγω έλλειψης προσωπικού.(Παρατηρήθηκε σε ώρα εργασιακής αιχμής να απασχολούνται ελάχιστες υπάλληλοι που μετά βίας διακρίνονταν ανάμεσα σε εκατοντάδες στοιβαγμένες κούτες με έγγραφα) !!
Στον 5ο όροφο, η Γραμματεία λειτουργεί με μία υπάλληλο, ενώ υπάρχουν τρεις θέσεις εξυπηρέτησης κοινού ΚΕΝΕΣ. Η ίδια υπηρεσία διαθέτει 6 υπολογιστές άνω των δέκα ετών ξεπερασμένης τεχνολογίας..
Τα υπάρχοντα και λίαν απαραίτητα για την διεκπεραίωση των εγγράφων στο σύστημα Σκάνερς, κρίνονται από τους χειριστές τους ως  επιεικώς  απαράδεκτα και δυσλειτουργικά.
Στο θέμα των δαπανών των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου σας (ΙΚΑ κλπ) τα προηγούμενα έτη  για την προμήθεια πληροφοριακών συστημάτων και παρ’ ότι εκκρεμεί από τον Ιούλιο 2013 απάντησή σας σε σχετική μας Ερώτηση (12462-3/7/13) Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, απορίες προκαλεί η μη έως τώρα ένταξη των ΚΕΠΑ σε πρόγραμμα αναβάθμισης και  υλικοτεχνικού εκσυγχρονισμού στον τομέα της Πληροφορικής .
Παρ’ όλα αυτά, η διοίκηση του ΙΚΑ επαίρεται επικοινωνιακά για το σύστημα ΟΠΣ-ΙΚΑ, τη στιγμή που στα ΚΕΠΑ επικρατούν συνθήκες τριτοκοσμικής χώρας..
Επειδή οι κοινωνικές παροχές δεν είναι μόνο η υποχρέωση του Κράτους προς τα άτομα που έχουν χρεία βοηθείας, αλλά ευθύνη και απόλυτη υποχρέωση του Κράτους να ενισχύει την κοινωνική αλληλεγγύη, πέρα από το  μνημονιακό αξίωμα κόστους/οφέλους, επειδή, η κοινωνική πρόνοια συνιστά διεθνή υποχρέωση της Ελλάδας, σύμφωνα με διεθνείς συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των  δικαιωμάτων Ατόμων με Αναπηρία που δεσμεύουν τη χώρα.
Επειδή είναι αδιανόητο άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις να αντιμετωπίζονται ως «αριθμοί» και «ποσοστά» που χρησιμοποιεί η Κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τους στόχους του μνημονίου,
Ερωτάστε κύριε Υπουργέ :

1. Σε ποιές άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την διοικητική και οργανωτική δομή των ΚΕΠΑ προκειμένου να εξασφαλίσετε μια έστω  στοιχειώδη λειτουργικότητα, την ώρα που από την εικόνα του Κ.Ε.Π.Α Αθηνών καταδεικνύεται η πλήρης απαξίωση και παντελής αδυναμία της διοίκησης του ΙΚΑ  για την ομαλή του λειτουργία ;

2. Σκοπεύετε να καλύψετε άμεσα τις κραυγαλέες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή ώστε να τερματισθεί το γρηγορότερο η απίστευτη ταλαιπωρία των πολιτών ΑμεΑ ;

3. Με ποιο τρόπο σκοπεύετε να επισπεύσετε τα ραντεβού απόλυτης προτεραιότητας  εξέτασης ατόμων που εκ των παθήσεών τους είναι κατάκοιτα και στερούνται τη πολύτιμη αναπηρική τους σύνταξη ή το Προνοιακό επίδομα;


Αθήνα  11/11/2013
Aρ.πρ. 3696                                                                 ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
                                                                                        ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ

 
                 

     ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου