Τελευταία νέα

Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ Θέμα : « Τι ακριβώς συμβαίνει με τις ενδοομιλικές- τριγωνικές συναλλαγές της εταιρείας LIDL στη χώρα μας; Υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής και υπερτιμήσεων; »


ΕΡΩΤΗΣΗ


                      ΠΡΟΣ : ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
                                    ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

     Θέμα : « Τι ακριβώς συμβαίνει με τις ενδοομιλικές- τριγωνικές συναλλαγές της εταιρείας LIDL στη χώρα μας; Υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής και υπερτιμήσεων; »
  

Κύριοι  Υπουργοί,
τεράστια φοροδιαφυγή  και παράλληλη τεχνητή αύξηση των τιμών στην Ελλάδα, κατά μέσο όρο 88% ακριβότερα απ' ότι στην Γερμανία, διαφαίνεται μέσα από το ξετύλιγμα του κουβαριού με τις ενδο-ομιλικές - τριγωνικές συναλλαγές της εταιρείας LIDL.
Το νομιμοφανές τέχνασμα που χρησιμοποιεί η γερμανική αυτή εταιρεία  στην  Ελλάδα, είναι ότι σε κάθε μαγαζί που ανοίγουν, ιδρύουν ξεχωριστή  Ομόρρυθμη Εταιρεία.Αυτό γίνεται βέβαια  για να μην υπόκεινται στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία περί τριγωνικών (ενδο-ομιλικών) συναλλαγών, αφού με τις Ομόρρυθμες Εταιρείες ξεφεύγουν τους ελέγχους. Αυτό είναι ένα τεράστιο θέμα φοροδιαφυγής που έχει πλέον πολύ μεγάλη σημασία και ουσία σε μια χώρα που μαζεύει μακαρόνια και ρύζια στα καρότσια των σούπερ μάρκετ για τους μη έχοντες και τα συσσίτια της εκκλησίας .
Όπως είναι γνωστό στην αγορά,  η μητρική εταιρεία που είναι στο εξωτερικό παραγγέλνει τα είδη που θα εισαχθούν σε άλλη εταιρεία που οι ίδιοι έχουν συστήσει π.χ. σε Μάλτα ή σε Κύπρο και όπου έχει χαμηλό φορολογικό συντελεστή 10% ή 15%. Αυτή η δεύτερη (η ίδια ουσιαστικά με την μητρική αλλά με άλλη νομική μορφή) πουλάει με πολύ μικρό κέρδος τα ίδια πράγματα στην Ελλάδα. Οπότε εδώ μένει ένα μικρό κέρδος και ένα μικρό ποσό φόρου για να δικαιολογείται η παρουσία τους. Έτσι έχουν διπλό όφελος. Και έλεγχο των τιμών τους, για να τις πηγαίνουν όσο ψηλά θέλουν και το κυριότερο να πληρώνουν πολύ λιγότερους φόρους.
 Το κυριότερο όμως είναι και να μην μπορούν αν ελεγχθούν με το σύμπλεγμα εκατοντάδων Ομόρρυθμων Εταιρειών για τις ενδοομιλικές συναλλαγές.
Κύριοι Υπουργοί , αν έχετε ψωνίσει από το LIDL και έχετε μία απόδειξη φυλαγμένη, θα παρατηρήσετε ότι κοιεπάνω  λέει:  «LIDL και ΣΙΑ Ο.Ε.» και ακολουθεί η διεύθυνση του καταστήματος. Δεν είναι μάλιστα σκέτη Ομόρρυθμη Εταιρεία είναι και ΣΙΑ. Έτσι έχει και έναν δεύτερο συνέταιρο, φυσικό πρόσωπο, αλλά ετερόρρυθμο εταίρο, δηλαδή χωρίς ευθύνη. Οπότε έτσι φτιάχνει με διαφορετικά άτομα διάφορα εταιρικά σχήματα για να κάνει τη διαφορά από μαγαζί σε μαγαζί. Οπότε κανένα μαγαζί LIDL δεν μοιάζει εταιρικά με το διπλανό του LIDL!
Όπως είναι γνωστό, η νομοθεσία για τις ενδο-ομιλικές σέρνεται από το 2011, αλλά αυτή αφορά «κανονικές» εταιρείες, πολυεθνικές με μητρική και τα τοπικά υποκαταστήματα της .

 Στην περίπτωση του LIDL όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Έτσι τελικά πληρώνουμε βασικά είδη ιδιωτικής ετικέτας LIDL (άρα απολύτως συγκρίσιμες τιμές.) ακριβότερα από τη Γερμανία κατά μέσο όρο 88% ή από την Ισπανία κατά 56% και οι φόροι από τα τεράστια κέρδη τους ξαναγυρίζουν στη Γερμανία αντί να μένουν εδώ. Αυτή είναι η ουσία των καταστρατηγούμενων ενδο-ομιλικών συναλλαγών. Οι αναλογούντες φόροι (εκατοντάδες εκατομμύρια) δεν πληρώνονται εδώ αλλά πάνε αλλού.
 Τα στοιχεία όπου έχουν καταγραφεί αναλυτικά οι διαφορές τιμών 12 βασικών καθημερινών τροφίμων και αναλωσίμων μεταξύ LIDL Ελλάδος, Γερμανίας και Ισπανίας έχουν από πέρυσι δοθεί σε όλους τους «αρμόδιους».
Ερωτάστε κύριοι  Υπουργοί :
1. Tι απαντάτε στο ερώτημα που εύλογα τίθεται, στο  αν μπορεί να εφαρμοστεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία για
     τις τριγωνικές συναλλαγές,  έτσι όπως είναι διαρθρωμένο το LIDL σε εκατοντάδες Ομόρρυθμες Εταιρείες ;
2. Τι απαντάτε στο ότι  εμφανίζεται ένα πλέγμα εταιρειών που από μόνες τους αδυνατίζουν πλήρως την
    εφαρμογή της νομοθεσίας. Και αφού φορολογικά δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ Ομόρρυθμης Εταιρείας και
    Ανώνυμης Εταιρείας, γιατί ακολουθούν αυτό το πολύπλοκο σχήμα με τις εκατοντάδες Ομόρρυθμες
    Εταιρείες και ΣΙΑ;
3. Ποια είναι η αντίδραση της Πολιτείας και των θεσμοθετημένων οργάνων της στο σκάνδαλο αυτό και  στις
    τεράστιες διαφορές τιμών που συνεχώς καταγγέλλονται, αλλά δυστυχώς σε « ώτα μη ακουόντων» ;
4. Έχουν επιληφθεί οι ελεγκτικοί σας μηχανισμοί των καταγγελιών που σας έχουν καταθέσει πολίτες και
    καταναλωτικές οργανώσεις ;

Αθήνα  12/9/2013
Αρ.πρ. 1554                                                                        
                                                                 ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

                                                                        ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ 
                 

                                                                                   ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου