Τελευταία νέα

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΕ Θέμα: « Εθνικές Αναφορές »

                                                           ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ:   ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
                ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Θέμα:    « Εθνικές Αναφορές  »   

Κύριοι Υπουργοί,
Σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα του κ. Σβάρτς για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και της καταγωγής του Μεγάλου Αλεξάνδρου παίρνουν θέση οι Financial Times, ξεκαθαρίζοντας την ιστορική πραγματικότητα. Δηλώνεται  ξεκάθαρα η ελληνική ταυτότητα και κουλτούρα του Μακεδόνα Στρατηλάτη αναφέροντας χαρακτηριστικά πως ο Αλέξανδρος έζησε τον 4ο αιώνα π.Χ, ενώ οι σλαβομακεδόνες πρόγονοι των σημερινών κατοίκων της ΠΓΔΜ, ήρθαν στα Βαλκάνια, 1000 χρόνια μετά δηλ τον 6ο – 7ο  αιώνα μ.Χ.
Το γεγονός ότι γνωρίζουμε την ιστορία μας δεν θα πρέπει να θεωρούμε ότι μας εμποδίζει να «εκμεταλλευόμαστε» τρόπον τινά και να χρησιμοποιούμε ως εφαλτήριο τις αναφορές των διακεκριμένων μέσων ενημέρωσης καθώς και των διεθνών προσωπικοτήτων που αναφέρονται σε τόσο σοβαρά θέματα, με το σκεπτικό ότι απ’ τη μια θα μας έδιναν βήμα να επικοινωνήσουμε τόσο την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας και απ’ την άλλη  θα μας βοηθούσαν στην διαμόρφωση  άποψης – κρίσης  και θέσης σε διεθνές επίπεδο.
Μια Εθνική Αναφορά μπορεί να ειδωθεί από πολλές πλευρές και μάλιστα όταν έχουν να κάνουν με το Σκοπιανό το οποίο ανήκει  στις περίφημες «Ατέρμονες διενέξεις». Όπως ξέρουμε η  Ελλάδα έχει τέτοιες διενέξεις: το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά (πρόσφατα την ΑΟΖ) και το Σκοπιανό. Όλες  κάθε φορά μας δίνουν  την αίσθηση  κίνησης χωρίς τίποτε να αλλάζει.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση του δεδομένου δημοσιεύματος, γιατί  η Ελλάδα  να μην μπορεί προσκαλώντας  Έλληνες και ξένους αναγνωρισμένης φήμης ιστορικούς και μελετητές, να διοργανώσει στη χώρα μας ένα διεθνές φόρουμ όπου μέσα από αυτή τη διαδικασία θα αποδεικνύεται μέσα από μελέτες επιστημονικά αποδεκτές και μη αμφισβητούμενες η καθαρότητα της ιστορικής αλήθειας και αυτό όχι γιατί έτσι μας συμφέρει ή επειδή έτσι θα θέλαμε όπως συμβαίνει με τη γείτονα χώρα, ΠΓΔΜ. Όποιος πάλι θέλει να έχει τους προγόνους μας προγόνους, να γίνει Έλληνας, να μιλά Ελληνικά. Για να μαθαίνουν και οι ανιστόρητοι…
Ερωτάστε :
1. Με ποιους τρόπους πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να προωθηθούν οι εθνικές αναφορές και να γνωστοποιηθούν σε όλη τη Διεθνή Κοινότητα;
2. Ποιες συγκεκριμένες δράσεις θα μπορούσαν να λάβουν χώρα ως προς αυτή την κατεύθυνση; Υπάρχει προγραμματισμός, πλάνο με ενδεδειγμένες στρατηγικές  που απευθύνονται όχι μόνο στην ενημέρωση και προβολή των Εθνικών Αναφορών αλλά η προώθησή τους  να γίνεται μέσω  αποδεικτικής διαδικασίας και επιστημονικής τεκμηρίωσης;



Αθήνα    27 - 9 - 2013                        
Αρ. πρωτ.2141                                      ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ   



                                                                    ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ


 



                                                                     ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου