Τελευταία νέα

Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ Θέμα : « Φρένο» στις εξετάσεις για Aids λόγω έλλειψης κονδυλίων ;

ΕΡΩΤΗΣΗ


                                                       ΠΡΟΣ :  ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

              Θέμα : « Φρένο» στις εξετάσεις για Aids λόγω έλλειψης κονδυλίων ;

 

 

Κύριε Υπουργέ,
χωρίς επαναληπτικούς ελέγχους για τον ιό του AIDS είχαν μείνει το τελευταίο διάστημα τα τρία κέντρα αναφοράς της νόσου.Τα κέντρα αναφοράς, ανέστειλαν για μεγάλο χρονικό διάστημα  τις εξετάσεις, με αποτέλεσμα να μη γίνονται τα επαναληπτικά τεστ που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του ιού, ενώ έχουν σταματήσει και τα δωρεάν τεστ για τον ιό, με αποτέλεσμα οι ανασφάλιστοι να πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους την εξέταση
Το υπουργείο Υγείας έχει «μπλοκάρει» τα σχετικά κονδύλια, ενώ η  τέως  υφυπουργός,  ζητούσε τον Μαϊο περισσότερα στοιχεία για την οικονομική διαχείριση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το οποίο χρηματοδοτεί τα κέντρα αναφοράς AIDS.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ απέστειλε τον περασμένο Ιανουάριο τα στοιχεία, τα οποία θεωρήθηκαν ελλιπή. Για τον σκοπό αυτό, το Υπουργείο, μέχρι πρόσφατα δεν είχε διαθέσει τα 180.000 ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός για τον έλεγχο του αίματος για το 2013.
Αντί αυτού του ποσού αναμένετο να αποδεσμεύσει 62.000 ευρώ, τα οποία -σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ- δεν αρκούν ούτε για τις εξετάσεις δύο μηνών. Μέχρι να καταλήξουν τα χρήματα στο ΚΕΕΛΠΝΟ, τα κέντρα αναφοράς αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα, με αποτέλεσμα να μη γίνονται τα επαναληπτικά τεστ  που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του ιού και για τα οποία η απαραίτητη τεχνογνωσία υπάρχει μόνο στα κέντρα αναφοράς.
Ερωτάστε :
Έχει φροντίσει το υπουργείο Υγείας να ομαλοποιηθεί άμεσα το πρόβλημα που έχει προκύψει και να ξεκινήσουν αμέσως να γίνονται τα τεστ για τη διάγνωση της ασθένειας, ώστε  να μην μείνει η χώρα  αθωράκιστη απέναντι σε έναν μεγάλο κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία, την στιγμή που τον τελευταίο καιρό καταγράφεται επιδημία του AIDS στους τοξικομανείς ;
Αθήνα 2/7/2013                                             
Αρ. πρωτ. 12466                                                                    ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
      ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ
 
                  

                  ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου