Τελευταία νέα

Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ Θέμα : « Λειτουργικά προβλήματα Ελληνικού σχολείου στη Γερμανία»

ΕΡΩΤΗΣΗ

        ΠΡΟΣ : ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ &ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

                        Θέμα : « Λειτουργικά προβλήματα Ελληνικού σχολείου στη Γερμανία»

Κύριε Υπουργέ,
η αναδιάρθρωση της εκπαιδευτικής πολιτικής σε ότι αφορά τα σχολεία της Ομογένειας είναι πρωτίστως ευθύνη της Ελληνικής Πολιτείας, συνεπικουρούμενη και σε αγαστή συνεργασία με τον Ελληνισμό σε κάθε περιοχή του κόσμου, γνώστη των ιδιαίτερων συνθηκών λειτουργίας των σχολείων, αλλά και των ιδιαιτεροτήτων του κοινωνικού και πολιτισμικού πλαισίου μέσα στο οποίο αυτά λειτουργούν.
Βάση των αναγκών που έχουν καταγραφεί, το ζητούμενο είναι η αναβάθμιση της λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Είναι πλέον καιρός τα σχολεία μας να γίνουν παράδειγμα προς μίμηση. Και για το ζήτημα αυτό πρέπει να υπάρξει σωστή συνεργασία μεταξύ της Ελληνικής Πολιτείας και της Ομογένειας.
Με αφορμή την επιστολή, της Συνομοσπονδίας Γονέων Γερμανίας και της Ελληνικής Κοινότητας Κάρλσφελτ, θέλουμε να σας ενημερώσουμε και να επισημάνουμε την προσοχή σας, στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να κλείσει μετά από δεκαετίες λειτουργίας το Δημοτικό Σχολείο με αιτιολογία το ακριβό ενοίκιο του κτηρίου.
Σας ενημερώνουμε ότι, ζητήθηκε από το Συντονιστικό Γραφείο και το Γενικό Προξενείο Μονάχου, τα Συνδικαλιστικά Όργανα των γονέων και η Ελληνική Κοινότητα της περιοχής (Ε.Κ.Κάρλσφελτ) να συνδράμουν έτσι ώστε να βρεθεί κτήριο με φτηνό ενοίκιο για να στεγαστούν οι 70 μαθητές του Δημοτικού. Οι Γονείς και η Ελληνική Κοινότητα πράγματι έκαναν τα αδύνατα δυνατά αν και δεν
είναι στις αρμοδιότητές τους και βρήκαν 2 κτήρια που θα μπορούσαν να στεγάσουν  τους 70 μαθητές του Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου Νταχάου και Περιχώρων.
Το ένα κτήριο μάλιστα πληροί όλες τις προϋποθέσεις και έχει άδεια λειτουργίας σαν σχολείο, μιας και στεγάζονταν στον ίδιο χώρο γερμανικό σχολείο και μπορεί χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες να νοικιαστεί από το Ελληνικό Κράτος για τη νέα σχολική περίοδο.
Με δεδομένο ότι : 1) Τα σχολεία μας στη Γερμανία χρηματοδοτούνται από το Γερμανικό κράτος σε ποσοστό 80% και 100% στα λειτουργικά έξοδα. ( περίπου 1750 € ανά μαθητή), 2) το ενοίκιο για το Νέο Σχολείο είναι το μισό από αυτό που πλήρωναν μέχρι τώρα,3) Μέχρι πριν 3 χρόνια που κυκλοφόρησε η φήμη ότι θα κλείσει, το σχολείο είχε 165μαθητές, με αποτέλεσμα πολλοί γονείς να πάνε τα παιδιά τους σε Γερμανικά σχολεία σε άλλες πόλεις, ή να τα στείλουν στην Ελλάδα, 4) Το τελευταίο διάστημα αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός Νέων Μεταναστών και Ελληνοπαίδων στην περιοχή ,

Ερωτάστε :
1.  Προτίθεται το Υπουργείο σας, άμεσα,να δώσει την πρέπουσα λύση, έτσι ώστε να μην υπάρξουν και άλλες διαρροές από τα σχολεία μας στη Γερμανία και να αποφύγουν την τεράστια ταλαιπωρία οι γονείς, αλλά κυρίως οι μικροί μαθητές που θα παραμείνουν, να μην αναγκάζονται δηλαδή 2 φορές την ημέρα να διανύουν χιλιόμετρα μακριά, μέχρι να φτάσουν στο επόμενο Ελληνικό Σχολείο 

2.  Είναι στην πρόθεση του Υπουργείου να βρεθεί κτήριο, να στεγάσει  τους 70 μαθητές του
     Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου Νταχάου και Περιχώρων ;

3.  Προτίθεσθε  να προχωρήσετε στην εφαρμογή νέου καθεστώτος στις αποσπάσεις εκπαιδευτικών
     Με βάση τις πραγματικές ανάγκες της Ομογένειας και των σχολικών μονάδων;

4.  Υπάρχει η βούληση για προώθηση του μοντέλου των δίγλωσσων σχολείων και στήριξη
     πρωτοβουλιών που έχουν αποδειχθεί επιτυχημένα εκπαιδευτικά μοντέλα, όπως είναι τα σχολεία
   « charter» στις ΗΠΑ;

5.  Θα υπάρξει στήριξη των ήδη υπαρχόντων σχολικών υποδομών, όπως είναι τα ελληνικά σχολεία
     που εποπτεύει η Ορθόδοξη Εκκλησία σε ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία, που ως γνωστόν τα
     σχολεία αυτά καλύπτουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες κοινοτήτων σε απομακρυσμένες γεωγραφικά
     περιοχές σε ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο και την Αυστραλία και αξιοποιούν ομογενείς
     εκπαιδευτικούς, και τα οποία χρειάζονται επαρκή στελέχωση με καταρτισμένο εκπαιδευτικό
     δυναμικό και ανάλογο υλικό;


Αριθ.Πρωτοκ. Τμ.Κοινοβ.Ελέγχου Βουλής  :  10433


  Αθήνα  10 /5 / 2013                                                                        
ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ


     ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ 
                  
        

                  ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ