Τελευταία νέα

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ Θέμα : « Καταδικασμένη σε αποτυχία η αναδάσωση του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας με την απ’ ευθείας φύτευση Μαύρης Ελάτης».


ΕΡΩΤΗΣΗ


                             ΠΡΟΣ : ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Θέμα : « Καταδικασμένη σε αποτυχία η αναδάσωση του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας με την απ’ ευθείας
               φύτευση  Μαύρης Ελάτης».

Κύριε Υπουργέ,
μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας το 2007, ετέθη το θέμα των αναδασώσεων. Προτάθηκε να γίνουν αναδασώσεις πρώτα με Μαύρη Πεύκη, ως προπομπό είδος της Ελάτης. 
Από πολλά χρόνια και δεκάδες σχετικές μελέτες είναι γνωστό ότι οι τεχνητές αναδασώσεις με ελάτη σε γυμνό έδαφος, δεν ευδοκιμούν.
Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η ελάτη στις νεαρές ηλικίες έχει πολύ τρυφερό φλοιό. Στα σημεία που ο βλαστός του φυταρίου εφάπτεται με το επιφανειακό έδαφος και λόγω της μεγάλης σχετικής θερμοκρασίας του εδάφους τους θερινούς μήνες, νεκρώνεται ο δακτύλιος επαφής του φυταρίου με το έδαφος, νεκρώνεται μέρος του τρυφερού φλοιού και έπειτα εύκολα επίσης και ο αγωγός ιστός. Με άλλα λόγια το δενδρύλλιο νεκρώνεται.
Αυτό απαντάται σχεδόν παντού και ιδίως στα ασβεστολιθικής προέλευσης ή σε πολύ υποβαθμισμένα από την διάβρωση εδάφη, όπως κατά κανόνα η περίπτωση του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας. 
Για τον λόγο αυτό εφαρμόζεται και στην δασοπονική πρακτική, η προσπάθεια της αναγέννησης της ελάτης κάτω από σκιά. Όπως αποδεικνύεται και από σύγχρονες  μελέτες και πρακτικές της Γεωπονίας, όταν λείπει τελείως η μητρική συστάδα, πρέπει να  δημιουργείται πρώτα μία «μητριά» συστάδα για την ελάτη με προπομπό είδος συνήθως την Μαύρη Πεύκη και σε ενδεικτικό φυτευτικό σύνδεσμο 2 Χ 2 μέτρα.
Στην σκιά της «μητρικής» συστάδας, δίνεται η ευκαιρία επανεγκατάστασης της ελάτης και μάλιστα χωρίς να ευνοείται η αναγέννηση της ίδιας της Μαύρης Πεύκης.
Δυστυχώς οι διενεργούμενες αναδασώσεις της περίοδο αυτή στην Πάρνηθα είναι καταδικασμένες να αποτύχουν όπως και οι αναδασώσεις των προηγούμενων ετών. Ήδη χάθηκαν 6 χρόνια και πολλοί κρατικοί πόροι, ενώ αν από την αρχή  είχε γίνει αναδάσωση με Μαύρη Πεύκη , σε δύο τρία χρόνια θα βλέπαμε την επανεμφάνιση της ελάτης.
Ερωτάστε :
Με ποιες ενέργειες προτίθεσθε να υιοθετήσετε τις παραπάνω προτάσεις, για ορθή αναδάσωση του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, ώστε να μην συνεχίζει να αποτυγχάνει η όλη προσπάθεια και να χάνονται
 κι άλλα χρήματα του δημοσίου;

Αθήνα  11/3 /2013                                                                            ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Αρ.πρωτ. 8295                                                                      ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ 
                  
                      ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ