Τελευταία νέα

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Eρώτηση με Θέμα: « Περιβαλλοντικό έγκλημα από τη ΔΕΗ στο Κερατσίνι.»

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ:  ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
               ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
               ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΑΙΓΑΙΟΥ
Θέμα:  « Περιβαλλοντικό έγκλημα από τη ΔΕΗ στο Κερατσίνι.»
Κύριοι Υπουργοί,
Η συνεχής διαρροή πετρελαιοειδών και καταλοίπων αυτών από τον ΑΗΣ Αγίου Γεωργίου, δημιούργησε μία τεράστια πετρελαιοκηλίδα στο «λιμανάκι των ψαράδων» και σε όλη τη γύρω θαλάσσια περιοχή, προκαλώντας ένα θλιβερό θέαμα την περασμένη Τετάρτη στο μοναδικό κομμάτι της πόλης του Κερατσινίου με πρόσβαση στη θάλασσα.
Ο πλαστικός φράχτης που υποτίθεται ότι συγκρατεί το πετρέλαιο, είχε κολλήσει στη μία όχθη, η κηλίδα πετρελαίου είχε βγει στη στεριά ποτίζοντας το έδαφος και οι ψαράδες, μέλη του Συλλόγου Αλιέων «Ο Άγιος Νικόλαος» προσπαθούσαν να ξεκολλήσουν και να απλώσουν τον φράκτη στο έμπα του λιμανιού.
Οι ψαράδες που βρίσκονταν εκεί δήλωσαν πως η κατάσταση αυτή είναι χρόνια και πως η ρύπανση που προκαλείται από τη διαρροή πετρελαίου και καταλοίπων πετρελαιοειδών στη θάλασσα, προέρχεται από τις παλαιές δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου, οι οποίες τροφοδοτούσαν με καύσιμο το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής πριν την αλλαγή του καυσίμου σε φυσικό αέριο.
Ο Δήμαρχος από τη μεριά του δηλώνει πως από την αρχή της θητείας του έχει καταγγείλει το γεγονός αυτό και πως η ρύπανση δε συντελείται μόνο στο θαλάσσιο χώρο αλλά και στο χερσαίο, στον οποίο εδράζονται οι εν λόγω δεξαμενές, με αποτέλεσμα τα κατάλοιπα των πετρελαιοειδών να διασταλάζουν από τον κατεστραμμένο πυθμένα των δεξαμενών στο έδαφος και από εκεί στο θαλάσσιο χώρο.
Η διαρροή πετρελαίου αποτελεί μία από τις σοβαρότερες αιτίες ρύπανσης και καταστροφής της θαλάσσιας χλωρίδας και της πανίδας.     

Ερωτάστε:
1.      Θα διερευνηθούν, αναζητηθούν και αποδοθούν οι τυχόν ποινικές ευθύνες και παραλήψεις των υπαιτίων της ρύπανσης;
2.      Τι μέτρα θα λάβετε για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής καταστροφής και την προστασία του περιβάλλοντος από ενδεχόμενη πετρελαιοκηλίδα;




Αθήνα, 14-11-2013                            
Αρ. πρωτ. 3793                                                
ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ




ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου