Τελευταία νέα

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Ομιλία του Γιάννη Δημαρά με θέμα την πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Το λόγο έχει ο κ. Δημαράς, Βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων και στη συνέχεια θα πάρει το λόγο ο κ. Βολουδάκης.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, εξ υπ’ αρχής και στα λίγα λεπτά που έχω τη δυνατότητα να διατυπώσω κάποιες σκέψεις, λέω πως συμφωνώ απολύτως με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό γιατί ακόμα και αν δεν ευοδωθεί, δίνεται η δυνατότητα στον ελληνικό λαό να ακούσει τα επιχειρήματά μας, να ακούσει τις προσεγγίσεις μας, να ακούσει προβληματισμούς, να ακούσει προτάσεις.
Εκτιμώ ότι -κι αν υπάρχει κανείς που έχει αντίρρηση, θα ακούσω τη διαφορετική άποψη- η εθνική υπερηφάνεια κατακτάται, δεν παραχωρείται, με έξοδα, μάλιστα, τρίτων. Και ο νοών νοείτω. Η ιστορία διδάσκει.
Επικαλούμενος και προσδοκώντας την κατανόησή σας, επιτρέψτε μου -και στον βαθμό που αποδέχεστε- να διατυπώσω έναν αιρετικό και αντισυμβατικό λόγο, που με απελευθερώνει και ως πολίτη και ως πολιτικό:
Το ηρωικό και ιστορικό με τους αιώνες και τα ιερά σύμβολα που το ακολουθούν, έλεγε ότι επιτάσσει και στο Έθνος και στην πατρίδα και στο λαό μας μία ρήση, «Εις οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί πάτρης». Στις ταραχώδεις μέρες που ακολούθησαν και που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια, αυτό με ένα γκράφιτι μετετράπη, με μία διατύπωση που υπήρξε -τότε τουλάχιστον- σε ένα από τα αγάλματα έξω από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε μία άλλου είδους προσέγγιση και προτροπή, αν θέλετε -για να δούμε αν είναι και σωστή κιόλας- ότι «Εις οιωνός άριστος, αμύνεσθαι για την πάρτη σας».
Το ερώτημα που ακολουθεί είναι αν το σύνθημα αυτό βυσσοδομεί εναντίον της ιεράς προτροπής. Απερίφραστα σας λέω –αυτή είναι η άποψή μου- πως όχι. Αντιθέτως, το υπερασπίζεται και στέλνει μηνύματα σε όλους μας, και στους πολιτικούς και στους πολίτες και στους κοινωνικούς φορείς. Και υπενθύμιζε και υπενθυμίζει ότι παντός άλλου το μέγιστο καθήκον είναι η σωτηρία της πατρίδας, αλλά και της αξιοπρέπειας του Έθνους και του ελληνικού λαού.
Μιας και βρέθηκα με αυτή τη μικρή αναδρομή και αναφορά στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, επιτρέψτε μου λίγο να σας πάω στο παρελθόν. Πολλά χρόνια πριν ο Καποδίστριας ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Ελλάδας, τότε που η οικονομία ήταν κατεστραμμένη. Εκτός από το οικονομικό πρόβλημα, ο Καποδίστριας είχε να χρηματοδοτήσει και τον πόλεμο εναντίον των Τούρκων και ζήτησε δάνειο διαπραγματευόμενος με τη Γαλλία και τη Ρωσία. Το τι κατάφερε, έχει καταγραφεί. Και όχι μόνο αυτός ο πολιτικός άνδρας και πατριώτης, αλλά και άλλοι πολλοί. Θα τελειώσω σε λίγο με έναν από αυτούς. Ωστόσο, ο Καποδίστριας δολοφονήθηκε στις 9 Οκτωβρίου του 1831. Και κάτι σήμαινε αυτό. Και κάτι σημαίνει και συμβαίνει τώρα για όλους μας και τις ευθύνες που έχουμε.
Όσον αφορά το άλλο μέρος που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτή την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε και αφορά τον τρόπο με τον οποίον λειτουργούν τα μέσα, πρέπει να σας πω ότι δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που έχουμε συζητήσει στη Βουλή και έχουμε αναφερθεί σε αυτόν τον τρόπο, με τον οποίον, ακόμα και τώρα και με χθεσινή απόφαση της Κυβέρνησης, δεν έχει διευθετηθεί το θέμα της νομιμότητας κατοχής των συχνοτήτων. Επειδή είναι μεγάλο το θέμα δεν θέλω να σας κουράσω.
Να πάμε, όμως, στα οικονομικά, επειδή αυτό είναι το δεύτερο μεγάλο μέρος του περιεχομένου της πρότασης δυσπιστίας.
Σας παρακαλώ, πείτε μου αληθινά: Υπάρχει κάποιος οικονομολόγος εντός και εκτός των τειχών, ο οποίος να λέει ότι αυτό το πρόγραμμα βοηθάει την Ελλάδα να ξεπεράσει τα προβλήματά της; Ε, λοιπόν, τουλάχιστον εξ όσων έχω ακούσει και καταλάβει, κανένας. Ο στόχος, κατά τη γνώμη μας, δεν είναι σε καμία περίπτωση η σωτηρία της Ελλάδας, αλλά όλοι οι οικονομολόγοι, που εγώ θεωρώ ότι είναι άξιοι του ονόματος, συμφωνούν επ’ αυτού του επιστημονικού τους περιεχομένου ότι εν πάση περιπτώσει το ζητούμενο είναι να κερδηθεί χρόνος προκειμένου να ευνοηθούν οι πιστωτές. Αισχροκερδείς, δηλαδή, στην προκειμένη περίπτωση, ενώ παράλληλα η χώρα οδηγείται σε μία προδιαγεγραμμένη χρεοκοπία.
Επιτρέψτε μου να τελειώσω με μία ρήση ενός μεγάλου πολιτικού ανδρός, του Ελευθερίου Βενιζέλου, του οποίου το άγαλμα κοσμεί τη Βουλή των Ελλήνων, και ο οποίος έχει πει στη Βουλή των Ελλήνων και είναι καταγραμμένο στα Πρακτικά της Βουλής, το εξής εκπληκτικό: «Οι παθογένειες και οι αρρώστιες της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, την οποία υπερασπίζομαι έτσι και αλλιώς, δεν καταπολεμώνται με την κατάργησή της». Και αυτό θα το έχουμε όλοι υπόψη μας, είναι μήνυμα και προς άλλες πλευρές.
Ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου