Τελευταία νέα

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Ερώτηση με Θέμα : « Nέο χαράτσι για την Αντιµετώπιση της Αυθαίρετης ∆όµησης, το Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο ; »

ΕΡΩΤΗΣΗ


ΠΡΟΣ : ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
              ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
 
Θέμα : « Nέο χαράτσι για την Αντιµετώπιση της Αυθαίρετης ∆όµησης, το Περιβαλλοντικό
               Ισοζύγιο ; »

Κύριοι Υπουργοί ,
από 15 έως και 100 ευρώ ορίζεται το ποσό το οποίο πρέπει να κατατίθεται από τους πολίτες υπέρ του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) για κάθε νομιμοποίηση αυθαιρέτου. Το ποσοστό ανταπόδοσης για τη λειτουργία και διαχείριση του πληροφοριακού συστήματος του ΤΕΕ, το οποίο δέχεται τους φακέλους τακτοποίησης αυθαίρετων κτισμάτων, καθορίστηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν στις 5/9/2013 οι αναπληρωτές υπουργοί Περιβάλλοντος και Οικονομικών (ΑΔΑ: ΒΛ9Ω0-3ΑΠ) και καθορίζεται, ανά υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου 4178/13 Φ/174-8/8/2013.
Η πληρωμή του ποσοστού αυτού αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση των διοικητικών εγγράφων από το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ και την αποδοχή και ολοκλήρωση των διαδικασιών υποβολής δηλώσεων και βεβαιώσεων. Ωστόσο, δεν καταβάλλεται για την έκδοση βεβαιώσεων που προσαρτώνται σε δικαιοπραξίες.
Το μπάχαλο της δημόσιας διοίκησης, που για τους ημιυπαίθριους οι εφορίες ακόμη υπολογίζουν τα πρόστιμα από τις δηλώσεις του περασμένου Ιανουαρίου, σκοπεύει να αντιμετωπίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος στην περίπτωση των αυθαιρέτων, επιστρατεύοντας την τεχνολογία.
 Από την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου,(ημερομηνία έναρξης για την υποβολή αιτήσεων), το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο ξεκίνησε μια νέα ηλεκτρονική εφαρμογή, στην οποία σε πρώτη φάση θα έχουν πρόσβαση μόνο οι μηχανικοί, για να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις και αργότερα, αφού πιστοποιηθεί η ταυτότητα των αιτούντων μέσω κωδικού, και οι πολίτες.
 Στην ιστοσελίδα θα περιλαμβάνονται όλα τα στάδια μιας αίτησης τακτοποίησης και η πορεία της, όλα τα αυθαίρετα μιας περιοχής, θα ενημερώνεται από τις τράπεζες για την πληρωμή των παραβόλων, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα διορθώσεων, αλλά και πρόσβασης σε αυτήν συμβολαιογράφων και δικηγόρων, για να ελεγχθεί η νομιμότητα των βεβαιώσεων.
Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί καλύτερος εποπτικός έλεγχος αλλά και θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της απογύμνωσης των πολεοδομιών από προσωπικό, αλλά και των ουρών που θα δημιουργηθούν το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, που θα υποβάλλονται οι δηλώσεις των αυθαιρέτων.
Εκτιμάται επίσης, ότι με τον ηλεκτρονικό τρόπο κατάθεσης δηλώσεων ο πολίτης δεν θα έρχεται σε επαφή με τη δημόσια υπηρεσία και έτσι θα μπορέσουν να καταπολεμηθούν και τα κυκλώματα των πολεοδομιών.
Δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο πολεοδομίες να «πασάρουν» στους πολίτες μηχανικούς με το αζημίωτο, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις μηχανικών που, με ένα χρόνο προϋπηρεσίας, έχουν 800 δηλώσεις ημιυπαίθριων!
   Ερωτάστε :
1. Γιατί υπογράφηκε η συγκεκριμένη ΚΥΑ που επιβάλλει στους πολίτες έξτρα χαράτσι για τη χρήση του
    πληροφοριακού συστήματος και μάλιστα σε ένα συνδικαλιστικό φορέα και όχι έστω στο ταμείο των
    Μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ) αναρωτιέται ο κάθε φορολογούμενος πολίτης που πληρώνει φόρους ;

2. Με την  έλλειψη ενός κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος στις πολεοδομίες και τις εφορίες, που θα
    μπορούσε να παρέχει τις πληροφορίες αυτές και να καταγράφει αντίστοιχα τα ποσά που κατατίθενται
    σε έναν κωδικό, μπορείτε να μας απαντήσετε πόσα είναι τα έσοδα (προυπολογισθέντα και
    εισπραχθέντα ) από τα αυθαίρετα που νομιμοποιούνται;

3. Επιβεβαιώνετε την πληροφορία ότι, ακόμη και τον αριθμό των αιτήσεων, το υπουργείο (ΥΠΕΚΑ)
   τον παίρνει σήμερα από το ΤΕΕ ;


    Αθήνα 14 /10/2013 
Αρ.πρωτ. 2716                                                                       
ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

     ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ 
                  

                  ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου