Τελευταία νέα

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ Τίθεται από την τρόϊκα θέμα κατάργησης του αγγελιόσημου.



ΕΡΩΤΗΣΗ


             ΠΡΟΣ :  YΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
                            ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ
                            ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ


Κύριοι Υπουργοί,
σύμφωνα με δήλωση του υφυπουργού κ.Σ. Κεδίκογλου σε συνδικαλιστές της ΠΟΕΣΥ, τίθεται από την τρόϊκα θέμα κατάργησης του αγγελιόσημου.
Ένα από τα σημεία των νέων μέτρων που καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση και παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών  για την εξοικονόμηση των 3,2 δισ. που απαιτεί η «τρόικα» αφορά την «κατάργηση φόρων, τελών και εισφορών υπέρ τρίτων». Σε αυτήν την κατηγορία εντάχθηκε μετά την τελευταία διαπραγμάτευση, προ της υπογραφής του Μνημονίου 2, το αγγελιόσημο. Επιπλέον, αντιτάχθηκε πως, σύμφωνα με τους ελληνικούς νόμους, το αγγελιόσημο δεν είναι «πόρος υπέρ τρίτων», αλλά «οιονεί εργοδοτική εισφορά» για την κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων. Η διαφορά είναι ότι οι ασφαλιστικές εισφορές των Ταμείων καλύπτονται από τη διαφημιστική αγορά αντί να τις αποδίδουν οι εκδοτικές εταιρείες. Οι εκδότες, με τη σειρά τους, είχαν αντιπροτείνει τη μείωση του αγγελιοσήμου από 20% σε 10% και την ανακατανομή του. Στο Μνημόνιο 2 αποφεύχθηκε η συγκεκριμένη αναφορά στο αγγελιόσημο και η υποχρέωση κατάργησης πέρασε με τη φράση «πόρων υπέρ τρίτων». Η επαναφορά του θέματος ως άμεση υποχρέωση της νέας κυβέρνησης είναι φανερό πως θα ανοίξει πάλι το ζήτημα του αγγελιοσήμου για τον κλάδο των ΜΜΕ, την στιγμή που οι εκδότες και οι διαφημιστικές εταιρείες,  τώρα, συναινούν στην κατάργησή του.
Ερωτάστε κύριοι Υπουργοί:
Τι απαντά η κυβέρνηση στις  διοικήσεις των Ταμείων του κλάδου και των Ενώσεων-μελών της, καθώς και στην στη Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), ως προς την δικαιολογημένη αγανάκτηση των μελών τους απέναντι στις διαθέσεις της κυβέρνησης, που σε συνεργασία με την τρόϊκα, προσπαθεί  να υφαρπάξει το αγγελιόσημο, που απ’ αυτό εξαρτούν την ύπαρξη και τη λειτουργία τους τα ασφαλιστικά τους Ταμεία, και  το οποίο αποτελεί οιονεί εργοδοτική εισφορά;

 Αθήνα  3/9/2013
Αρ.πρωτ. 1254                                                           
ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

     ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ 


                     ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου