Τελευταία νέα

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ Θέμα: « Υδροδότηση της Αίγινας »

                                                           ΕΡΩΤΗΣΗ

 ΠΡΟΣ:        ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
Θέμα:      «  Υδροδότηση της Αίγινας  »            
Κύριε Υπουργέ,
Το μείζον θέμα που προκύπτει με την υδροδότηση των νησιών και συγκεκριμένα το πρόβλημα που δημιουργείται για πολλοστή φορά με την υδροδότηση της Αίγινας έχει υπερβεί κάθε όριο. Χιλιάδες πολίτες βρίσκονται και πάλι σε ομηρία στο πιο κρίσιμο σημείο της τουριστικής περιόδου.  Σοβαρή κρίση φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη αναφορικά με τη μεταφορά νερού στην Αίγινα καθώς μετά την κατακύρωση των διαγωνισμών που αφορούσαν την μεταφορά νερού στο νησί, οι δύο διαγωνισμοί δεν εγκρίθηκαν στον προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο με αποτέλεσμα τον άμεσο κίνδυνο να μείνει η Αίγινα από νερό μέσα στο καλοκαίρι, καθώς οι παλαιές συμβάσεις λήγουν έως 30 Ιουνίου..
Στο πλαίσιο δε των επιχορηγήσεων για την υδροδότηση των νησιών της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων με υδροφόρα πλοία, υπογράφονται κατά καιρούς αποφάσεις επιχορηγήσεων του Δήμου Αίγινας από την Περιφέρεια Αττικής. Το 2011, ανήλθε σε 1.550.000 ευρώ, το 2012 σε 2.500.000 ευρώ, ενώ για το 2013 ανέρχεται σε 1.550.000 ευρώ, εκ των οποίων έχουν καταβληθεί ήδη 776.000 ευρώ.
Είναι προφανές και κατανοητό σε όλους, ότι η εύρυθμη και σωστή λειτουργία υδροδότησης της Αίγινας δεν μπορεί να στηριχθεί μόνο στις γενναίες επιχορηγήσεις ούτε σε αυτό το μοντέλο που συνέτεινε στον εφησυχασμό και σε μια παλαιού τύπου λειτουργία πολλών δεκαετιών που έκρυβε το πραγματικό πρόβλημα, χωρίς να δίνει ουσιαστική λύση.
Απαιτούνται άμεσες και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες, ώστε να υπάρχει ομαλή λειτουργία στη μεταφορά νερού και την ποιοτική και επαρκή υδροδότηση του νησιού.
Εκτός  από το κάλεσμα,  κάθε φορά των  υδρομεταφορέων από τους ιθύνοντες  να ανταποκριθούν στο έργο τους και το γεγονός  ότι  «είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν πρόκειται να χάσουν ούτε ένα ευρώ για όσες υπηρεσίες πραγματικά προσφέρουν, γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια ουδέποτε είχαν χρηματική απώλεια»  σύμφωνα με τα λεγόμενα του  Αντιπεριφερειάρχη Νήσων  καθώς και  τις εκκλήσεις προς τους καταναλωτές, μόνιμους κατοίκους και ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών, να ανταποκριθούν άμεσα στις μεγάλες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους για τις παρεχόμενες υπηρεσίες ύδρευσης, θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι  τώρα πλέον η κρίση είναι χωρίς όρια και τα χρέη μεγάλα, τόσο των φορέων όσο και των πολιτών, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν,  όχι δεν θέλουν.
Προσηλωμένοι σε πολιτικές υποδομών με έργα χρήσιμα για τη ζωή του πολίτη , γιατί δεν μπορεί  να ολοκληρωθεί   ένα έργο ζωής που περιμένουν επί δεκαετίες οι Αιγινήτες και θα λύσει το μεγάλο πρόβλημα επάρκειας και ποιότητας νερού στην Αίγινα, δημιουργώντας συνθήκες ανάπτυξης και ποιότητας ζωής για όλους.



Ερωτάστε :
1. Τι έγινε με το μεγάλο έργο της κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού σύνδεσης με το νερό της ΕΥΔΑΠ  και τις εργασίες κατασκευής του Βόρειου τμήματος του κεντρικού εξωτερικού δικτύου ύδρευσης και της κεντρικής δεξαμενής ύδρευσης της Αίγινας;
2. Πως σκοπεύετε να λύσετε το πρόβλημα της Αίγινας αλλά και των νησιών που έχουν πρόβλημα ύδρευσης;
3. Υπάρχει σχεδιασμός για χρήσιμα έργα που θα ανακουφίσουν τη ζωή των πολιτών ή θα παραμείνουν όλα είναι στις καλένδες λόγω οικονομικής κρίσης, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο την αδυναμία λειτουργίας του Κράτους;

Αθήνα     25-7-2013                                                   
 Αρ. πρωτ. 184                                                  ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ  


                                                                                    ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ

                                                                                      ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ        
     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου