Τελευταία νέα

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013


        ΕΡΩΤΗΣΗ

    ΠΡΟΣ : ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
                    ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
    Θέμα  :   Αναστολή λειτουργίας Κέντρων  Ημέρας Ατόμων με ΔΑΔ, Κ.Ημ.Α. 1 & 2

   Κύριοι Υπουργοί,
Τα Κέντρα Ημέρας για άτομα με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διατα­ραχές (Κ.Ημ.Α.) 1 & 2 αποτελούν Μονάδες της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικών Μελε­τών (Ε.ΨΥ.ΜΕ.) που απευθύνονται σε άτομα με διάχυ­τη αναπτυξιακή διατα­ραχή (αυτισμό) και κα­τοικούν στον Πειραιά και στους όμορους Δήμους.
Η Ελλάδα από το 2009 (σύμφωνο Spidla) ανέλαβε να συν-χρηματοδοτεί (με έταιρο την ΕΕ) τις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας προς ΑμεΑ, καταργώντας ιδρύματα εγκλεισμού (Λέρος ή Δαφνή) προς αντικατάστασή τους με μικρότερου μεγέθους Κέντρα παροχής Δωρεάν θεραπευτικών ή υποστηρικτικών υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας κατόπιν επιλογής περιπτώσεων παιδιών ύστερα από αίτηση και αξιολόγηση. Η διαδικασία χρηματοδότησης είναι αναγκαίο να γίνεται πρώτα από το Κράτος ( κατά το όποιο μερίδιο αναλογίας) για να μην διακοπεί η ροή από τα ταμεία της ΕΕ.
Σωρεία προβλημάτων που σχετίζονται με τη μη ομαλή χρηματοδότηση της λειτουργίας των παραπάνω φορέων απειλεί να διακόψει την λειτουργία αυτών των δομών. Στα πλαίσια χειρισμών της οικονομικής κρίσης το Ελληνικό Δημόσιο αποφάσισε να περικόψει ατεκμηρίωτα  με εγκυκλίους τις όποιες εγκρίσεις χρηματοδότησης χωρίς να μπει στη διαδικασία παρακολούθησης των όρων της καθημερινής πρακτικής, εις βάρος των δαπανών της Ψυχικής Υγείας ενώ εποπτεύον φορέας είναι το Υπουργείο Υγείας.
Οι υπηρεσίες που παρέχονται  είναι για παιδιά  2-14 χρόνων (Κ.Ημ.Α. 1)  στα  οποία γίνεται προετοιμασία για ένταξη στο νηπιαγωγείο ή στο δημοτικό (τυπικό ή ειδικό) , για ανήλικους εφήβους αλλά και νέους ενήλικες (Κ.Ημ.Α.2) στους οποίους  γίνεται εκπαίδευση κυρίως στις κοινωνικές δεξιότητες αυτονομίας και προεπαγγελματικής κατάρτισης (στην  ουσία δηλ. πρόληψη της ασυλοποίησης αυτών των ατόμων).
Οι εργαζόμενοι,  λογοθεραπευτές,  εργοθεραπευτές,  παιδοψυχίατροι,  αναπτυξιακοί ψυχολόγοι,   κοινωνικοί   λειτουργοί,  ειδικοί παιδαγωγοί  παραμένουν απλήρωτοι  , καθώς τους οφείλονται δεδουλευμένα 5 μηνών.
Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν οι εργαζόμενοι ενώ σύντομα θα αναγκαστούν  να παραδώσουν τη διαχείριση των δομών στο Υπουργείο Υγείας .Δεκάδες γονείς βρίσκονται σε απόγνωση  με δεδομένο ότι τα παιδιά τους δεν μπορούν να φοιτήσουν σε κανονικά σχολεία, ενώ θα κληθούν να καλύψουν προσωπικά τα έξοδα των θεραπευτικών επεμβάσεων από την «Αγορά» Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας ( έστω και κατόπιν της αβέβαιης από χρονικής πλευράς αποζημίωσής τους σε σχέση με τη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ) επιβαρύνοντας δυσανάλογα τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό και διακινδυνεύοντας τη μη κάλυψη απόλυτα ζωτικών αναγκών τους, εν μέσω της τρέχουσας οικονομικής κρίσης.
Σε περίπτωση δε που οι γονείς δεν  έχουν την στοιχειώδη οικονομική άνεση τα παιδιά με ψυχικές διαταραχές καταδικάζονται σε έναν επ’ αόριστο αποκλεισμό από το δικαίωμα στην εκπαίδευση  και την ψυχοκοινωνική τους αποκατάσταση, με επακόλουθο σοβαρές συνέπειες στην υγεία τους.
Καταργείται  δε η δυνατότητα ο ένας γονέας να αναζητήσει εργασία γιατί δεν θα υπάρχει δυνατότητα εποπτείας του παιδιού με ειδικές ανάγκες και ψυχικές αναπηρίες, το οποίο θα βρίσκεται αναγκαστικά εγκλωβισμένο στο στενό οικιακό- οικογενειακό περιβάλλον του.
Μιλάμε λοιπόν για έναν διπλό κοινωνικό αποκλεισμό και γκετοποίηση, τόσο του γονέα όσο και του προβληματικού παιδιού.
Ερωτάστε :
1.Πως σκοπεύετε να επιλύσετε το θέμα της λειτουργίας των Κέντρων  Ημέρας Ατόμων με ΔΑΔ, Κ.Ημ.Α. 1 & 2;
2.Ο στόχος είναι η διακοπή ή η αναστολή διακοπής των συγκεκριμένων Κέντρων;
3.Τι σκοπεύετε να κάνετε με το σύνολο των κατευθύνσεων και τις επιταγές της Εθνικής ή Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας αλλά και του Συντάγματος της χώρας που τεκμηριώνουν το γιατί οφείλουν να μετακινηθούν κονδύλια του Κρατικού Προϋπολογισμού από άλλους κωδικούς δαπανών;
4.Γιατί ο διαμορφωμένος Προϋπολογισμός Φορέων τόσο σημαντικών για την Ψυχική Υγεία των Ελλήνων Πολιτών που προωθήθηκε αρμόδια κατά τα τελευταία έτη στις Υπηρεσίες του Υπουργείου  Υγείας δεν έτυχε έγκαιρου ελέγχου περί ορθότητας ή μη των προϋπολογισμένων δαπανών από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα;
5.Αν τελικά ο σκοπός είναι η διακοπή των συγκεκριμένων Κέντρων ποιες είναι οι εναλλακτικές Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας που παρέχονται από το Ελληνικό Δημόσιο με τουλάχιστον ίδια ποιοτικά standards στα πλαίσια σεβασμού των νομοθετημάτων για την αποασυλοποίηση;


Αθήνα 12-3-2013                                                  
 Αρ. πρωτ.8470                                       ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
    
                                                                     ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ 
   
              
                                                                     ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ