Τελευταία νέα

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ : - ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ,ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ



ΕΡΩΤΗΣΗ


        ΠΡΟΣ :     -  ΥΠΟΥΡΓΟ  ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
                          -  ΥΠΟΥΡΓΟ  ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
             ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ,ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ,             ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ  ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
                             .


Θέμα : « Σοβαρά προβλήματα από τις πλημμυρισμένες  αγροτικές εκτάσεις 6000 στρεμμάτων
               μεταξύ Διδυμοτείχου-Πετράδων».


Κύριοι Υπουργοί,
όπως μας πληροφορεί η έγκριτη  15νθήμερη  Θρακιώτικη εφημερίδα «Αντιφωνητής» στο φύλλο της 16/2/2013, 6.000 στρέμματα τουλάχιστον, πλημμυρίζουν κάθε χρόνο στην περιοχή του πεδινού
χώρου μεταξύ Διδυμοτείχου - Πετράδων τα τελευταία 4 χρόνια. Η κατάσταση αυτή δεν οφείλεται, δυστυχώς, σε έντονα καιρικά φαινόμενα αλλά σε αδυναμία της δημόσιας διοίκησης, αλλά και των οργάνων που έχουν αναλάβει την παρακολούθηση των υφισταμένων υποδομών.
Οι υποδομές αυτές κατασκευάσθηκαν την δεκαετία του 60 και μέχρι πριν 5 χρόνια απέδιδαν το έργο για το σκοπό του οποίου κατασκευάσθηκαν.
Το 2007 όμως, μετά από έντονη πλημμύρα χρειάσθηκε να επέμβουν μηχανήματα για την αποκατάσταση της ροής του νερού σε «πόρτες» αποστράγγισης-απαγόρευσης εισόδου του νερού από το ποτάμι. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να προκληθεί ζημιά στα μεταλλικά τμήματα, η οποία παρά τις  κατά καιρούς δοθείσες πιστώσεις, δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη.
Στη συνέχεια την επόμενη χρονιά έγινε προσπάθεια να μπαζωθεί ο χώρος του τεχνητού ρείθρου, γιατί έφερε νερό το ποτάμι και δεν είχαν επισκευασθεί οι πόρτες, αλλά αυτό δεν απέτρεψε την πλημμύρα, αντίθετα επιδείνωσε την κατάσταση και τα επόμενα χρόνια, αφού έκανε πιο δύσκολο το έργο της αποκατάστασης.
Τον Μάιο του 2012 μετά από έντονη βροχόπτωση, λόγω της βλάβης, πλημμύρισε πεδινή περιοχή 6000 στρεμμάτων που είχαν ήδη φυτευτεί στο σύνολό τους, άρα είχαν γίνει τα έξοδα, το κόστος των οποίων ποικίλει από 20 μέχρι 60 ευρώ κατά στρέμμα. Επειδή τα νερά αποστραγγισθήκαν μετά από 35 περίπου μέρες, παρήλθε η φυτευτική περίοδος και οι αγροί αυτοί έμειναν ακαλλιέργητοι.
Το κόστος της καλλιέργειας δεν αποζημιώθηκε στο σύνολό της από τον ΕΛΓΑ, και αντί αυτού δόθηκε σαν αποζημίωση, μικρό μέρος της συνολικής δαπάνης.

Την περίοδο αυτή, η έκταση αυτή έχει πλημμυρίσει στα ¾ περίπου και είναι αμφίβολο αν φυτευτεί.
Η απώλεια για το κράτος, για το έτος 2012, ανέρχεται, μετά από πρόχειρη εκτίμηση, στα
2.000.000 ευρώ εθνικού πλούτου, υπολογίζοντας την απόδοση σαν ξερικά εδάφη, ενώ πρόκειται για πολύ εύφορο κάμπο.
Διάφορες υπηρεσίες που ρωτήθηκαν (Γεωργίας, Δήμος, ΤΟΕΒ), επικαλέσθηκαν είτε αναρμοδιότητα είτε αδυναμία.
Ερωτάστε κύριοι Υπουργοί :
·        Υπάρχει σχέδιο διυπουργικής συνεργασίας  ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι κρατικοί μηχανισμοί και  να αποκατασταθεί η βλάβη αυτή που εκτός των άλλων κινδύνων για την περιοχή, στερεί από τους αγρότες και το κράτος σοβαρούς οικονομικούς πόρους;
·        Θα αποκατασταθούν οικονομικά οι ζημιές των τοπικών αγροτικών εκτάσεων και οι αγρότες καλλιεργητές που βλάφθηκαν ;


Ημερομηνία 19/02/2013                                                                        
Αρ.πρωτ. 7399
                                         ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

                                            ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ 

                  
                                                        ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ