Τελευταία νέα

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012



                                                                         ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
                                                                           Γαβριήλ Αβραμίδης
                                                                     Βουλευτής  Α΄ Θεσσαλονίκης                                                                         

    
                                                          ΕΠΙΚΑΙΡΗ  ΕΡΩΤΗΣΗ


     ΠΡΟΣ :ΥΠΟΥΡΓΟ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ


Θέμα: Διαγραφή προστίμων που αφορούν τη στεγαστική αποκατάσταση των νεοπροσφύγων
            Ποντίων από την τέως Σοβιετική  Ένωση.

Κύριε Υπουργέ, 
άλυτο παραμένει, έως σήμερα, το φλέγον θέμα που απασχολεί  τους συμπατριώτες μας, νεοπρόσφυγες από την τέως Σοβιετική Ένωση, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην Ελλάδα,  κατόπιν και της ενθάρρυνσής τους από την ελληνική Πολιτεία, με τον ανεφάρμοστο μέχρι σήμερα Ν.2790/Φ.24Α/16-2-2000) και αποτελούν ένα πολύτιμο εθνικό δυναμικό.Δυστυχώς οι εν λόγω συμπατριώτες μας, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλά και χρονίζοντα, σοβαρά προβλήματα, όπως είναι η μη απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας οι συνεχιζόμενες  -άδικες και αναίτιες- απελάσεις, τα δυσβάστακτα πρόστιμα για τις κατοικίες τους, εκτός σχεδίου πόλεως, πληθώρα γραφειοκρατικών ζητημάτων, κ.λπ. 
Σχετικά με την ρύθμιση των “αυθαιρέτων”, επισημαίνω ότι αφορά σε κατοικίες, κατασκευασμένες από τους ίδιους, με προσωπική και ομαδική, εθελοντική εργασία, δηλαδή, με τον παραδοσιακό κοινωνικό θεσμό της "αργατείας", ένα πρότυπο θεσμό κοινωνικής αλληλεγγύης του Ποντιακού Ελληνισμού. Οι κατοικίες αυτές, είναι στη συντριπτική πλειοψηφία τους ανολοκλήρωτες, σε οικόπεδα που αγόρασαν, σε υποβαθμισμένες περιοχές, για να αντιμετωπίσουν την ύψιστη ανάγκη στέγασης και επιβίωσης των οικογενειών τους.
Μάλιστα, οι περισσότεροι νεοπρόσφυγες, έχουν πέσει θύματα επιτήδειων, που τους πούλησαν -ως οικόπεδα- κάποια αγροτεμάχια, μη άρτια και οικοδομήσιμα. Επιπλέον, κανείς τους δεν έχει χτίσει σε καταπατημένη δημόσια έκταση, και στο σύνολό τους, τα αυθαίρετα αυτά αφορούν Πρώτη (1η) Κατοικία. 
Είναι γνωστό, επίσης, πως οι νεοπρόσφυγες, αποτελούν κοινωνική ομάδα με ειδικά προβλήματα και χαρακτηρίζονται, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως ομάδα κοινωνικού αποκλεισμού. Η Ελληνική Πολιτεία, με την ψήφιση του νόμου 2790/2000 αναγνώρισε την υποχρέωσή της, για την στεγαστική αποκατάσταση των Ποντίων νεοπροσφύγων,αλλά δεν εκπλήρωσε -ούτε κατ΄ ελάχιστο- τις υποχρεώσεις που ανέλαβε απέναντί τους, όταν τους καλούσε να έρθουν να βρουν “καταφύγιο” στην ιστορική πατρίδα τους. Για ελάχιστους εξ αυτών, η Πολιτεία προχώρησε σε ένα πρόγραμμα επιδότησης απόκτησης στέγης, σε  τέσσερεις (4) ζώνες της
  

ελληνικής επικράτειας, και με το πρόγραμμα στεγαστικής αποκατάστασης του Ε.Ι.Υ.Α.Π.Ο.Ε., δημιούργησε οικισμούς, με δωρεάν κατοικίες για κάποιους ομογενείς. 
Είναι ανάγκη,λοιπόν, να ληφθεί υπόψη πως, οι νεοπρόσφυγες, κάτοικοι ιδιόκτητων εκτός σχεδίου κατοικιών, δεν έχουν λάβει κανένα ευεργέτημα από την Ελληνική Πολιτεία, για την στεγαστική τους αποκατάσταση. Οι οικισμοί τους ουδέποτε εντάχθηκαν στα γενικά πολεοδομικά σχέδια, και οι ίδιοι, στην πλειοψηφία τους είναι άνεργοι ή ετεροαπασχολούμενοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι, το ποσοστό των ανέργων, στους οικισμούς των νεοπροσφύγων, φτάνει το 80%. Γεγονός, που έχει ως αποτέλεσμα την αντικειμενική αδυναμία τους, να ανταποκριθούν στο οικονομικό βάρος της  επιχειρούμενης τακτοποίησης με προσαυξανόμενα πρόστιμα κ.λπ. 
Το Ελληνικό Κράτος, που τους υποσχέθηκε στέγη και εργασία, και τους επιφύλαξε κοινωνικό περιθώριο και εμπόριο ελπίδας, επανέρχεται –με τους νόμους 4014/2011 και 4042/2012- και τους χρησιμοποιεί ως «αγελάδα εσόδων». Τους καταλογίζει υπέρογκα, δυσβάσταχτα πρόστιμα, για την αυθαίρετη δόμηση. Επιπλέον, το Ι.Κ.Α. τους ζητά να καταβάλλουν ένσημα, για τα μεροκάματα που οι ίδιοι έκαναν, ως χτίστες! 
 Έκτοτε, όποτε ξεχείλιζε το ποτήρι της αγανάκτησης των νεοπροσφύγων και σίγουρα στις παραμονές εκλογικών αναμετρήσεων, οι κυβερνήσεις ανακοινώνουν ποσοστιαίες μειώσεις στα πρόστιμα και τα ένσημα, τα οποία ωστόσο, λόγω του αρχικού τους ύψους, είναι αδύνατο να καλυφθούν, ειδικά στη σημερινή οικονομική συγκυρία. 
Σ’ αυτήν την κατάσταση της ομηρίας πορεύονται κοντά τρεις δεκαετίες, οι ομογενείς μας Ποντιακής καταγωγής, που εγκατέλειψαν τις εστίες τους στην πρώην Σοβιετική Ένωση. 
  Ερωτάστε κύριε Υπουργέ:

1. Εξετάζει η κυβέρνηση να διευθετήσει αυτή την εκκρεμότητα, με νομοθετική ρύθμιση διατάξεων του Ν.4014/ 2011 και του Ν.4042/2012, ώστε να υπάρξει ολοκληρωτική διαγραφή όλων των προστίμων και τακτοποίησή τους, ως προς τις οριζόντιες ιδιοκτησίες, συμπεριλαμβανομένων και των κατοικιών των παιδιών των οικογενειών αυτών;

2.Υπάρχει η πολιτική βούληση, να υλοποιηθεί η προεκλογική υπόσχεση Βουλευτών της σημερινής, κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά και του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, σε ομιλία του στον Ασπρόπυργο Αττικής, για νομιμοποίηση όλων των αυθαιρέτων των Ποντίων  “νεοπροσφύγων” δια παντός και όχι απλώς την τακτοποίησή τους, για τριάντα χρόνια; 



                                                                                        Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ



                                                                                           ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ
                                                                                        Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης


                 A. Βελουχιώτη  44  -Νικόπολη 56430, Θεσσαλονίκη  Τηλ: 2310-688630
           Βουλής 4 Αθήνα 10562 . Tηλ 210-3706101,Φαξ :  210-3706501  e-mail : avramidis@parliament.gr